Strážník měl nejméně od začátku letošního roku užívat a distribuovat pervitin na území Opavska. Je obviněn z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Hrozí mu až pět let vězení. Podle informací Deníku se k činu přiznal.

„Mohu potvrdit, že došlo k zadržení našeho dnes již bývalého strážníka. Byl ve službě, ve chvíli zatčení čerpal volno," potvrdila mluvčí ostravské městské policie Dana Klišová, podle které se jednalo o průměrného strážníka.

„Sloužil u nás od roku 2009. V ničem nevybočoval, ať již v pozitivním či negativním slova smyslu," dodala Klišová. K bližším podrobnostem se odmítla vyjádřit s tím, že informace může poskytnout pouze opavská policie. „Víme jen, že se to má týkat omamných a psychotropních látek," uzavřela Klišová.

K samotnému zatčení došlo v úterý odpoledne. Ještě téhož dne strážník požádal o ukončení pracovního poměru.

Kriminalisté na případu pracovali od ledna letošního roku. V kontaktu byli i s nejvyšším vedením ostravské městské policie.

Zásahová jednotka

Důvodem nasazení zásahové jednotky byla skutečnost, že strážník byl ve službě a měl u sebe zbraň. Samotné zatčení proběhlo bez problémů. „Policisté v jeho osobních věcech na služebně našli digitální váhy a pět gramů pervitinu,"" řekla Deníku mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerová.

Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že do drogových zločinů nebyl zapojen nikdo další z ostravských strážníků. Nic ani nenasvědčuje tomu, že by obviněný strážník někdy nastoupil do služby pod vlivem pervitinu, nebo si jej v jejím průběhu aplikoval. „Žádné takové poznatky nemáme," uvedla mluvčí Městské policie Ostrava.

Strážník, který dosud nebyl trestán, se podle nepotvrzených informací ke všemu přiznal. „Spolupracuje s kriminalisty," uvedla bez bližších podrobností mluvčí opavské policie s tím, že případy, kdy se ochránci zákona zapletou s drogami, patří ke zcela výjimečným.