Podle obžaloby se vloni v dubnu v Jakartovicích-Deštné pokusil zavraždit svou družku (45 let) a její tetu (58 let).

Státní zástupce tvrdí, že na ně 8. dubna v nočních hodinách vystřelil z jateční pistole. Oběma způsobil různě závažná fyzická poranění. Ženy mají navíc velké psychické problémy. Podle jejich zmocněnce je událost prakticky vyřadila z běžného života.

„Obě jsou zásadním a vážným způsobem omezeny v běžném způsobu života. Utrpěly těžkou posttraumatickou stresovou poruchu. Prognóza vývoje je nejistá," řekl zmocněnec s tím, že léčba může trvat několik měsíců, ale také let. Jak dále zdůraznil, družce obžalovaného byla dokonce kvůli špatnému psychickému stavu přiznána invalidita třetího stupně.

„S ohledem na psychické obtíže není schopna pracovat," uvedl zmocněnec, který pro každou z žen požaduje nemajetkovou újmu ve výši 400 tisíc korun.

JSEM HRDINA

Langer se po svém zadržení odmítl k události vyjádřit. V pondělí před soudem prohlásil, že hodlá vypovídat. Senátu poté přibližně hodinu předčítal ze svých poznámek.

Chvílemi se zdálo, že v rukou drží nepříliš vydařenou a poměrně zmatenou detektivku, v níž figuroval jako kladný hrdina. Nechyběla v ní krkolomná zápletka, v níž honil blíže nespecifikovaného zloděje, z něhož viděl pouze stín.

Vyvrcholením pak bylo zjištění, že za vším mohly být i jeho dvě příbuzné, které onomu neznámému pomáhaly. Četbu Langer prokládal dramatickými odmlkami a příběhy, které se samotným incidentem neměly nic společného.

STÍN

Langer vypověděl, že osudného dne v noci zaslechl něco podezřelého. Vypustil ven psa, aby případného zloděje nebo bezdomovce zahnal na útěk. Pak si všiml stínu.

„Stín postavy mě vyděsil," líčil soudu Langer, který se vydal za neznámým. Dostal se až do ložnice, kde na posteli ležely družka a teta. Vzal jateční pistoli a v nastalém zmatku vystřelil. Pak ho někdo napadl. Později zjistil, že na něj skočila teta a poté i družka.

„Začal jsem se domnívat, že s tím mají něco společného," řekl Langer. Když se pak ohnal jateční pistolí, obě ženy zasáhl úderníkem a způsobil jim krvavé zranění na hlavě. Pak se opět vydal hledat zloděje. Nakonec nasedl do auta a odjel. Zanedlouho jej zadržela policie.

ZDĚŠENÍ I ÚSMĚV

Na tváři státního zástupce Víta Legerského se během Langerovy výpovědi střídalo zděšení a úsměv.

Podle Legerského Langer nejprve vypustil z domu psa, pak do kamen schoval mobilní telefony obou žen, aby si nemohly přivolat pomoc. Vzápětí se za nimi vydal do ložnice, ze šuplíku ve skříni vytáhl jateční pistoli a zamířil ke své družce. Když se ho zeptala, co dělá, odpověděl: „O mě tady nikdo nic říkat nebude. Nejdřív zabiju tebe a potom ji. Všechno tady podpálím."

Ženy se pokusily o obranu. Při následné potyčce nejprve střelou zasáhl tetu, po opětovném nabití zbraně i družku. Obě naštěstí přežily. Do objektu nakonec přinesl kanystr s ředidlem. Požár však nezaložil a ujel.

Hlavní líčení je plánováno do středy. Zda bude vynesen rozsudek, není jasné. Langerovi hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

K pondělnímu hlavnímu líčení dorazili i lidé, kteří Langera znají. „Byli jsme spolužáci. Nevíme, co se vlastně stalo. Proto jsme tady," řekl Deník jeden z přítomných. Při odchodu ze soudní síně jen kroutil hlavou. „Jsem zklamaný a v šoku," řekl.