Při nehodě, která se odehrála 27. března nedaleko obce Skřipov, hrály svou roli návykové látky. U viníka byla při dechové zkoušce naměřena hodnota okolo 1,5 promile alkoholu. Řidič dodávkového vozu nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do stromu.

„Ve voze cestovala čtyřčlenná rodina. Třiatřicetiletá žena a dítě ve věku pěti let byli mrtví na místě. Šestatřicetiletý muž a tříleté dítě byli v době zásahu při vědomí a mimo přímé ohrožení života,“ sdělil k nehodě mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. Havárii tedy přežili jen řidič a jeho druhý syn.

Zásah záchranářů u tragické nehody u Skřipova na Opavsku.
Rodinná dodávka narazila do stromu, matka a jedno dítě jsou mrtví

Případem se zabýval Okresní soud v Opavě. Ten udělil muži povinnost zaplatit odškodné rodinným příslušníkům mrtvé manželky. Součástí trestu bylo dvouleté domácí vězení, aby měl muž možnost postarat se o přeživšího syna.

Státní zástupce následně podal odvolání ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten rozhodnutí okresního soudu změnil a udělil viníkovi nehody trest odnětí svobody ve výši čtyř let.

Ústavní soud se však muže zastal a tento nepodmíněný trest zrušil. V tomto případě soudci zohledňovali nejlepší zájem dítěte.

„Za jiných okolností by se právní názor Ústavního soudu shodoval se soudem odvolacím. V tomto velmi smutném a niterně rodinném případě je však intenzita nejlepšího zájmu mladšího syna stěžovatele velmi vysoká a je nutné ji zcela výjimečně zohlednit,“ sdělil soudce zpravodaj Ludvík David.

Viník tragické nehody se tedy bude moct starat o svého syna.

Muž, který v autě bodl svou družku, odešel od soudu se sedmiletým trestem.
Řidič se neovládl, popadl nůž a bodl spílající družku