V rušné dopravní špičce, v pondělí od čtyř do devíti hodin ráno, se zřejmě v Ostravě, Opavě, Karviné či Havířově zastaví městská hromadná doprava. Tak jako v dalších velkých městech republiky zde totiž chtějí k nelibosti většiny lidí stávkovat odboráři v dopravě.

„V tuto chvíli ještě není rozhodnuto. Čekáme na výsledek čtvrtečního setkání odborářů se zástupci poslaneckých klubů. Na základě tohoto jednání se rozhodneme. Pokud se ale nic nezmění, tak se stávkovat bude,“ sdělila ve středu odpoledne Deníku Eva Kubíčková, předsedkyně odborové organizace ostravského dopravního podniku.

Cestující jsou rozzlobení

Odborům vadí vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, které platí od ledna letošního roku. Lidé však nesou s nelibostí to, že by se měli stát oběťmi jejich války za výhodnější bonusy. Cesta do práce či do školy jim kvůli stávce přinese mnoho nesnází.

„Se stávkou určitě nesouhlasím. Nevím, proč by se měli stát obyčejní lidé rukojmími odborářů. Můj zaměstnavatel ponese s nelibostí, když kvůli stávce nedorazím včas do práce, možná kvůli tomu budu mít nějaký postih. Autem se přitom do zaměstnání dopravit nemůžu, protože ho nevlastním,“ kritizoval krok odborů Jiří Navrátil z Ostravy.

Podle Miroslava Albrechta, mluvčího ostravského dopravního podniku, se společnost bude snažit v případě stávky přijmout taková opatření, která by co nejvíce eliminovala dopady na cestující ve městě.

„V tuto chvíli nemáme jednoznačnou odpověď od odborářů, zda stávkovat budou, či nikoliv. Čekáme na bližší informace, které bychom od nich měli získat ve čtvrtek. Na jejich základě rozhodneme o případných opatřeních,“ vyjádřil se Albrecht.

Přidá se Karviná a Opava?

I v Karviné a Havířově by se mohlo stát, že v pondělí ráno nevyjedou do ulic lidmi očekávané linky. „Zatím se nemůžeme vyjadřovat k výsledkům jednání, ty totiž momentálně probíhají a měly by probíhat po celý den,“ uvedl ve středu Ján Hlobík, odborový předák ČSAD Havířov.

Na rozhodnutí odborářů tak netrpělivě čekají i zástupci dopravní společnosti, která poskytuje městskou a příměstskou hromadnou dopravu na Karvinsku.

„Vím o tom, že dneska jeli do Prahy. S předsedou odborářů jsem domluven, že mě budou po jednání informovat o jeho výsledcích. I my tak zatím nevíme, co se bude dít. Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom stávce zabránili,“ poznamenal ředitel osobní dopravy ČSAD Karviná Antonín Španěl.

Také zaměstnanci Dopravního podniku Opava údajně plánují zapojení se do stávky. Ředitel společnosti Hynek Woitek však nemá podle svých slov konkrétní zprávy o tom, že by řidiči v pondělí ráno nechtěli vyjet s autobusy a trolejbusy do ulic města.

„Pokud by k tomu ale mělo dojít, věřím, že jejich postup bude korektní a vše oznámí dopředu, abychom mohli zajistit adekvátní opatření. Jinak věřím, že naše autobusy i trolejbusy budou jezdit jako obvykle,“ konstatoval Woitek.

Stávka má být i na železnici

Nesnáze v pondělní ranní špičce budou nejspíš čekat i na lidi, kteří k cestování využívají vlakovou dopravu. Stávkovat hodlají i zaměstnanci na dráze, kterým by nová pravidla výrazně zdražila režijní jízdné.

„Zatím nemáme o stávce oficiální informace. Zpracováváme však taková opatření, aby ji cestující vlakem pocítili co nejméně. Hotová by měla být nejpozději v pátek dopoledne. Veřejnosti doporučujeme, aby sledovala naše internetové stránky nebo zprávy v médiích,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Martin Pleva a zpravodajové Deníku