Březnové referendum odhalilo, že odpůrců stavby je o pár víc, než kolik je jejich příznivců. Přesto však úředníci do Píště vzkázali: Referendum je sice platné, ale nikoli závazné.

V písemné odpovědi totiž stojí, že podmínkou závaznosti referenda je hlasování nadpoloviční většiny oprávněných osob, které se ho zúčastnily, a alespoň 25 procent oprávněných osob zapsaných v příslušných seznamech.

„Referendum v Píšti sice splňuje podmínku oněch pětadvaceti procent, což ale pro celkovou závaznost dostačující není,“ říká ke zprávě z ministerstva starosta Píště František Jaroš. Požadovaná nadpoloviční většina se totiž počítá z celkového počtu oprávněných osob, které se referenda zúčastnily.

„Tedy ze skutečného počtu vydaných obálek, což ale zahrnuje i následné neplatné hlasy, zdržení se či neodevzdání obálky. V případě Píště se tedy nadpoloviční většina počítá z 1 114 vydaných obálek. Jelikož se ale pro odpověď NE, která byla převažující, vyslovilo 557 hlasujících, rovná se jejich počet rovných padesát procent, tedy nejedná se o nadpoloviční většinu,“ cituje ze zprávy ministerstva František Jaroš.

Proto bude i nadále obec pokračovat ve svém záměru stavby tlakové kanalizace a čističky odpadních vod. Ti občané Píště, kteří ještě nemají odevzdané a podepsané smlouvy a mají o připojení ke kanalizaci zájem, měli by je doručit na obecní úřad do 28. března.

Jeden z hlavních iniciátorů referenda, Erik Golinský, je podle svých slov velmi mile překvapen tím, kolik lidí se vyslovilo proti stavbě. „Proti je minimálně polovina obce,“ říká.

Stanovisko ministerstva však opět zamíchalo kartami a udělalo Golinskému a dalším odpůrcům stavby tlakové kanalizace vrásky na čele. Referendum vlastně nic nevyřešilo. „Musíme si sednout a popřemýšlet, co uděláme dál. Situace si nějaké řešení žádá. Obec hodlá pokračovat v tlakové kanalizaci, jenže mně stejně jako dalším obyvatelům Píště se tato verze vůbec nelíbí,“ zakončil Erik Golinský.

Martin Kůs, Petr Dušek