V této souvislosti jsme také oslovili některé autobazary na Opavsku, jak se na situaci připravují a zda čelí náporu na výkup ojetin. Jak uvedl manažer nákupu Jaroslav Bogner z Auto Adler, spol. s r. o., v Opavě, trh je podle něj utlumený.

„Vyčkáváme, co přijde. Starší vozy se stanou neprodejnými. V naší firmě preferujeme auta vyrobená v roce 2004 a výše,“ řekl Bogner.

Zvýšený zájem o výkup není

V autobazaru JMR Technik, s. r. o., ve Velké Polomi nezaznamenali zvýšený zájem o výkup vozidel. Podle majitele Martina Krumla se omezí dovoz starých aut ze zahraničí.

Ani v autobazaru Petr Moša ve Velkých Heralticích nezjistili vyšší snahu o prodej vozů. V letošním roce však ojetiny již nevykupují. „Auta už nebereme a zatím nevím, co bude příští rok,“ sdělil majitel autobazaru Petr Moša se slovy, že tento měsíc je opravdu krize s nákupem, lidi zajímá jenom cena vozidla.

V AAA Auto nabízejí vozy na protiúčet

Pro své klienty připravili v autobazaru Auto Adler akci. „Ekologická likvidace běží zdarma, lidé se zbaví starého vozu a o náklady na ekologickou likvidaci se postaráme sami,“ zmínil Bogner. Slevovou akci mají připravenou také v autobazaru Petr Moša. „Lidé chtějí vykupovat auta, ale koupit už je nikdo nechce. Nikdo neví, co bude příští rok, každý čeká,“ řekl Moša.

„Pro zákazníky máme slevovou akci na vozidla zatížená ekologickou daní. V akci je povinné ručení oproti standardní ceně padesát procent na jeden rok,“ informoval Kruml z JMRTechnik. Rovněž Autobazar AAA Auto, a. s., nabídl svým klientům rovněž zvýhodněný prodej. „Uvědomujeme si svízelnou situaci statisíců majitelů, kteří mají v těchto dnech problém s odhlášením nebo likvidací svého starého automobilu. Proto jim nově nabízíme garantovanou minimální cenu ve výši pět tisíc korun za každý vůz, vykoupený na protiúčet,“ vysvětlil Jan Kroča, PR specialista z AAA Auto.

Dodal, že vozy bez reálné hodnoty pak sami odhlásí z registru a nechají na své náklady ekologicky zlikvidovat ve spolupráci s externími partnery. Jejich nabídka trvá až do konce ledna 2009.

Lidé více kupují starší auta

Převažuje prodej starých a levnějších aut nebo lidé upřednostňují novější vozidla za vyšší cenu?

„Jednoznačně převažují starší vozy do sto čtyřiceti tisíc korun,“ uvedl Martin Kruml z JMR Technik a dodal, že ani dopravní úřady nejsou schopny říct, jak se bude situace řešit v případě dědictví nebo u motocyklů. Z toho, že by se auta kvůli dani neprodávala, Martin Kruml strach nemá.

„Nepočítám, že by se to razantně změnilo, lidé budou potřebovat jezdit i nadále,“ dodal s tím, že tuto situaci očekávali. Otázkou podle něj zůstává, co udělá trh. Rovněž majitel autobazaru Petr Moša doufá, že se ho možnost neprodat auto týkat nebude. Jaroslav Bogner z Auto Adler podotkl, že jejich vozů se daň týkat nebude, všechna auta v tomto autobazaru jsou totiž vyrobena od roku 2004.