Společnost ho původně chtěla vyřadit z provozu už v průběhu léta, nakonec ale vyšla vstříc požadavkům města, které byly sepsány v dopise. V Hlučíně se totiž obávali, že s úhradou jízdného prostřednictvím moderních technologií budou mít problém hlavně starší občané.

„V souladu s konceptem Smart city a smart region: Nová šance pro Ostravu a Moravskoslezský kraj je v oblasti veřejných služeb v přepravě cestujících postupně naplňována elektronizace jízdenek a bezhotovostní odbavení cestujících s tím, že dosavadní systém odbavení pomoci papírového jízdného již nebude podporován,“ poznamenal předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys.

V Opavě fungují takzvané inteligentní zastávky zatím na čtyřech místech.
Opavské chytré zastávky už jsou ve zkušebním provozu

Lidé využívající služby společnosti budou platit skrze elektronickou peněženku ODISku, bezkontaktní kartou anebo SMS zprávou.

Podnik reagoval na dopis z hlučínské radnice, prodejna jízdních dokladů na místním autobusovém nádraží bude v provozu do 8. prosince.

„Jízdenky nadále půjde získat v provozovně na železničním nádraží v Hlučíně, a to denně od pondělí do pátku od 5.15 do 16.35 a o víkendových dnech od 8.25 do 18.35,“ uvedla tisková mluvčí města Ivana Gračková.

Daniel Morys z DPO ještě doplnil: „Přechod k výhradně elektronickému odbavení cestujících na jednotlivé jízdné a úplné zrušení papírových jízdenek je schváleno k 1. lednu 2019.“ 

Zuzana Němcová ukazuje na jeden z květináčů, odkud se květiny kradou. Foto:
V Opavě se kradou květiny přímo z městských květináčů