V minulém roce si portfolio svých úspěchů významně rozšířil. Jako hlavní fotograf byl totiž přizván k natáčení populárního seriálu z hokejového prostředí Lajna, v němž se hlavní postava, kterou ztvárnil Jiří Langmajer, snaží v pozici trenéra stvořit z havířovského klubu hokejovou legendu.

Ondřej Kutaš alias AndrééZdroj: ArchivSeriál z produkce soukromé televize Obbod sklízí velmi pozitivní ohlasy a mezi diváky se podobně jako jeho předchůdce Vyšehrad těší obrovské popularitě. „Když se mé jméno objevilo v závěrečných titulcích, byla to pro mě velká satisfakce,“ uvedl Ondřej Kutaš alias Andree (na snímku vpravo).

Jak se stane, že se člověk ocitne uprostřed natáčecího štábu tak úspěšného seriálu?
Jeden kamarád, který spolupracoval s režisérem, odjel do ciziny. Režisér sháněl náhradu a následoval odkaz na mě. Kolem desáté večer jsem měl hovor a dostal za úkol, abych hned druhý den ve Štramberku něco nafotil. Až později jsem zjistil, že to bylo pro producenta seriálu Lajna, který tehdy ještě vůbec nebyl natočen. Producent mi pak děkoval za rychlou reakci a řekl, že na podzim bude v Havířově točit nějaký seriál o hokeji a chtěl, abych tam byl jako fotograf. Myslel jsem, že mi to bylo řečeno jen tak, aby se neřeklo, ale později se mi opravdu ozval, stejně tak i režisér. Skutečně se mnou počítali. Už v prvním díle jsem vyrobil obálku fiktivního časopisu, který se objevil v jedné scéně. Mi se moc nelíbila, a proto jsem změnil její vzhled, což se setkalo s pozitivní odezvou.

Spolupráce tedy pokračovala i nadále?
Fotky se líbily, byl jsem pozván na další natáčení. Největší satisfakcí pro mě bylo, když se mé jméno objevilo v závěrečných titulcích. Těšilo mě to o to víc, že seriál má obrovskou odezvu u veřejnosti. Pro mě navíc bylo nesmírně obohacující vidět, jak točení takového seriálu probíhá.

Zkusil jste si kromě fotografování i natáčení?
Jako fotograf jsem byl součástí štábu, ale pak se zjistilo, že chybí nějaké scény. Režisér mi proto zavolal a zeptal se, jestli bych to nedotočil. A to s kamarády z Hlučína, s nimiž spolupracujeme externě. Bylo to o havířovském hokejovém klubu, zrovna v reálu hrál Havířov s Kladnem, což se hodilo do seriálu. Dostal jsem dvě vstupenky na utkání a mým cílem bylo natočit gól, nejlépe tedy gól Havířova i s kulisou a atmosférou. Jel jsem tam, natočil jsem celý zápas a v seriálu mám pět nebo deset vteřin svých záběrů. Hlavně jsem tam tedy byl jako fotograf a v drobném množství se podílel i na dotáčení.

Jakub Šiřina v žlutém.
Zápas roku v Opavě. Poslední domácí bitva letošní sezony je tady

Cítil jste se dobře mezi velkým týmem profesionálů?
Rozhodně. Největší dojem ze štábu na mě udělala samotná atmosféra. Bylo tam hodně mladých lidí, a třeba hlavní kameraman Honza Šťastný získal Zlatého lva za kameru a v roli pomocného kameramana byl dokonce také u Pána prstenů a dalších velkých filmů. Opravdu špička ve svém oboru. Ať už to byl on anebo poslední maskérka, všichni si tykali. Když někdo nechtěně vlezl do záběrů nebo omylem mluvil v momentu, kdy mělo být ticho, řešilo se to naprosto v klidu. Nikdo po nikom neřval.

Disponujete nějakou vtipnou historkou z natáčení?
Mám zajímavý zážitek s Jiřím Langmajerem, který mě hned první den seřval. (smích) Fotila se obálka bulvárního časopisu, kterou jsem předělával. Ta se měla fotit v rámci seriálu přímo v jedné ze scén. Stoupl jsem si vedle fotografky, která fotila různá vulgárnější gesta právě s Jiřím Langmajerem. Problém byl však v tom, že mě viděl až tam poprvé a nechápal, proč ho fotím. Myslel si, že bulvár loví nějaké snímky. Producent za námi ovšem rychle přiběhl a vše vysvětlil. Tehdy jsem byl členem štábu asi tři hodiny, mimochodem úplně vyklepaný, a pak přijde ještě tohle. Jinak byl Jiří Langmajer ale naprosto suprovní. Smál se a všem děkoval za spolupráci. Ze známých herců tam jinak byl ještě Zdeněk Piškula a Hanka Vagnerová.

Myslíte si, že se Lajna stane kultovní záležitostí? Některé hlášky totiž mají blízko k tomu, aby zlidověly.
Producent Dan Strejc strašně rád jezdí do Moravskoslezského kraje. On sám je sice z Prahy, ale hodně se mu líbí místní nátura. Dlouho se vybíralo i město, kde se bude natáčet. Vybírali právě mezi Havířovem a dalšími městy z Moravy. Nakonec ale vyhrál Havířov. V seriálu tam také na město padají různé narážky ve smyslu, že je to díra a podobně. Čekalo se na to, jak zareagují místní lidé, ale ti byli nadšení. Také jsou totiž zvyklí si ze svého města dělat legraci. I proto si myslím, že o polovinu úspěšnosti tohoto seriálu se postarala lokalita, ve které se natáčelo.

Roman Skuhravý
Konec spekulací! Skuhravý povede v lize Opavu

Vizitka Ondřej Kutaš alias Andree se narodil 29. srpna 1988 a pochází z Bolatic. Několik let pracoval ve stavebnické firmě, pak se ale rozhodl, že se začne živit fotografováním, v němž se mimo jiné specializuje na svatby a natáčením videí, což předtím bylo jeho velkým koníčkem. Dlouhodobě je členem bolatické tvůrčí skupiny Defabrik, kde úzce spolupracuje zejména s Tomášem Herudkem, s nímž vytvářel například hudební klipy pro hiphopové uskupení Safari. Vloni byl jako hlavní fotograf přizván k natáčení populárního seriálu Lajna.
O polovinu úspěšnosti seriálu Lajna se postarala lokalita, ve které se natáčelo.