Českou obdobou Michelinských hvězd je Maurerův výběr, který každoročně hledá podniky s nejlepší kuchyní. Sběratel gurmánských požitků Pavel Maurer sestavuje pro české gastroturisty žebříček nejlepších českých restaurací.

Patří mezi ně krnovská restaurace hotelu Cvilín a opavská restaurace U Tiskárny.

KUCHYNĚ CVILÍNA BYLA PŘEKVAPENÍ ROKU 2012

Jen velmi ojediněle se do první desítky Maurerova výběru dokázal probojovat někdo mimo okruh nejlepších pražských restaurací. Překvapením roku 2012 bylo páté místo pro restauraci krnovského hotelu Cvilín.

Pavel Maurer spolupracuje s tisícovkami hodnotitelů neboli labužníků, kteří se zaregistrují na internetu, objíždějí nominované restaurace a pak tajně posílají své známkování ze všech koutů republiky. Letošní již osmý ročník Grand Restaurant Festivalu proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice.

Soutěžní festival odstartoval v neděli 15. ledna. Hodnotitelé v utajení budou soutěžní restaurace objíždět až do 28. února.

V KRNOVĚ SI OBJEDNALA GULÁŠ I PRINCEZNA

V celém Moravskoslezském kraji se do akce zapojilo jen devět restaurací, ale krnovský Cvilín mezi nimi samozřejmě nesměl chybět.

Už pro samotné zařazení cvilínské kuchyně do Maurerova výběru Grand Restaurant musí podnik splňovat kritéria kvality. Zdejším kuchařům složila poklonu napříkald lichtenštejnská princezna Marie-Pia Kothbauer, která se na Cvilíně ubytovala a objenala si zdejší vyhlášený zvěřinový guláš z divočáka.

Pro spokojenost zahraničních hostů zdejší číšnice musí ovládat minimálně angličtinu a němčinu, a také rozumět sortimentu, který nabízejí, hlavně vínům.

OPAVSKÁ ZMRZLINA JE ČERNÁ OD POPELA

Zařazení do Maurerova výběru je pocta také pro kolektiv opavské restaurace U Tiskárny. Jak už název napovídá, v budově byla dříve tiskárna a vydávaly se zde první opavské noviny. Restaurace se zajímavou historií a příjemným posezením v sousedství parku se inovací nebojí.

Jednak tu nechali před zahájením Grand Restaurant Festivalu vymalovat, ale především nabídli netrpělivě očekávaný světový trend: černou zmrzlinu z popela. Foodbloggeři se už dlouho zabývají hitem newyorské cukrárny „Morgenstern's Finest Ice-Cream", která barví zmrzlinu do uhlově černé kokosovým popelem.

Zatím tento vynález zmrzlináře Nicka Morgensterna mohli Češi ochutnat jen na zahraniční dovolené, ale díky inovativní restauraci U Tiskárny už stačí zajet do Opavy. Objevily se i žertíky, že název restaurace asociuje spíš zapomenutou tiskařskou čerň než barvení černé zmrzliny popelem.

JAK VYPADÁ BAROKO NA TALÍŘI?

Letošním mottem Grand Restaurant Festivalu je Baroko na talíři, takže soutěžící kuchyně budou nabízet čerstvé ryby, zvěřinu, kachní i račí maso, ale také med, sušené ovoce, houby či ořechy.

Degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu inspirované lokálními surovinami a kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi všude pořídíte za rozumnou cenu od 250 do 600 korun.

MAURER: VÁŠ KRAJ SE ZLEPŠUJE

„Dlouhodobě spolupracuje s Czechturismem, který navrhl téma baroka. Šéfkuchaři se tak mohou inspirovat," uvedl organizátor festivalu Pavel Maurer.

„Restaurace v Moravskoslezském kraji jsou na tom dobře. V pěti z devíti, které se letos festivalu účastní, jsem byl. Vím, že se tam vždy dobře najím a vládne v nich příjemná atmosféra. Cítím v tom obrovský nárůst. Kdybych se měl ohlédnout, tak před takovými pěti lety jsme jen stěží hledali dostatečně reprezentativní restauraci, kterou bychom do festivalu chtěli zařadit.

Dnes mám v hlavě dalších nejméně pět restaurací v Moravskoslezském kraji, které by se festivalu mohly hned zúčastnit," doplnil gurmán Pavel Maurer.

Kdo je Pavel Maurer?Milovník dobrého jídla. Od roku 1997 vydává průvodce po českých restauracích s názvem Maurerův výběr Grand Restaurant. Snaží se přiblížit kvalitní gastronomii, pořádá letní Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival. Zájemci díky nim mohou za výhodné ceny ochutnat luxusní jídla, která by si jinak třeba nemohli dovolit.

Soutěžící Grand Restaurant Festivalu v kraji

1. Best Western Hotel Vista, Buena Vista, Ostrava
2. Imperial hotel Ostrava, La Brasserie:
3. Mercure Ostrava Center, Janak restaurat a bar
4. Na Hradbách, Ostrava
5. Pata Negra, Ostrava-Zábřeh
6. Miura hotel, Čeladná
7. Cvilín hotel, Krnov
8. U Tiskárny, Opava
9. Ostravice, Sepetná hotel, Valašská koliba

Soutěžní menu hotelu Cvilín Krnov

>> telecí brzlík na zrcadle z červené řepy s křenovou pěnou, vaječná sedlina s lanýžem
>> pečená křepelka na másle s mandlovou nádivkou na ragú z hříbků a smetany, hráškové lusky a karotkové pyré
>> čokoládový dortík s makovou zmrzlinou, anglickým krémem a ovocem

Soutěžní menu U Tiskárny, Opava

>> ravioli z červené řepy plněné kozím sýrem, máslo z cukrového hrášku, mandarinkový kaviár
>> galantina z divoké perličky, fáše z lesních žampiónů a italské panchety, fialové brambory
>> gratinovaný banán v palmových listech, oříšky, karamel, domácí zmrzlina z černého popela