No, ale určitě jsem zlobil a nejenom manželku. A kdybyste se třeba zeptali u nás v obci, tak to bych snad ani nechtěl slyšet. Ale kdo z nás aspoň trochu nezlobil?,“ řekl sudický starosta Petr Halfar a dodal: „To je jako s tím příslovím Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

A co čekám pod stromečkem? Nejraději, kdyby tam tak byl ranec se zdravím a pro úplně všechny. To by byl nádherný dárek. A jinak kolikrát vás potěší úplná maličkost. A nejhezčí dárek je pak vidět v očích dětí při rozbalování dárků, ty jejich jiskřičky radosti. To je pak hezký dárek.“

Doma zlobí jen občas

Na otázku redakce vtipně odpověděl také starosta Větřkovic Dušan Lederer. „Jestli jsem zlobil? Jak se to vezme, doma jen občas. A tak si myslím, že mi Ježíšek také něco přinese, protože jsem dělal sem tam také dobré skutky pro své nejbližší okolí.

A když to vezmu pracovně? Tak určitě každý starosta má v uvozovkách své příznivce, kterým leze na nervy svými činy,“ míní starosta. „Ale při troše skromnosti si myslím, že i tady občas udělám něco, co sedí všem občanům obce, a dokazuji tak, že to myslím pro obec dobře.

I když to někteří vidí úplně jinak. Největším dárkem by bylo oznámení o přidělení financí na dokončení rekonstrukce našeho kulturního domu. Takže suma sumárum si myslím, že mi Ježíšek určitě něco přinese, a protože mě dobře zná, určitě přinese něco, čím mě dostane,“ doplnil.

Zlobím. Rok od roku je to horší

A jak je na tom se zlobením tiskový mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda? „Zlobil, zlobím od té doby, co jsem vykoukl z matčina lůna a zdá se to rok od roku horší! A co mi Ježíšek nadělí, vůbec netuším. Vlastně budu doufat, že pod stromečkem něco najdu…

Ale o to ani tak nejde. Použiji osvědčené, ale pravdivé klišé. Hlavně ať se všichni ve zdraví sejdeme u vánočního stolu a pro mne osobně je největší dárek, když si dobře naplním bříško dobrůtkami, napiji dobrého vína a bude legrace,“ podotkl Svoboda.

Nezlobím, maximálně brnkám na nervy

Vedoucí inspektorátu cizinecké policie v Opavě Aleš Bronczek prý nezlobí. „Nezlobím, to není můj styl. Jen některým maximálně brnkám na nervy. Myslím, že snad něco dostanu, ale nechám se překvapit. Fakt nevím, co to bude. Nic nepotřebuji, během celého roku dostávám dárky.

Nejraději dárky daruji, to mi dělá největší radost. Nejhezčí dárek by byl, kdybych mohl odcestovat někam do tepla,“ zmínil Bronczek.

Chce strojek jako Tiger Woods

Jak je na tom starosta Bolatic Herbert Pavera? „Byl jsem hodný, alespoň jsem se o to snažil! A tak doufám, že Ježíšek to vidí a viděl a že to nějak ocenění. Vlastně jsem již vše dostal. Obec Bolatice získala letos několik ocenění, většina občanů je snad spokojená s životem v obci, a to je pro starostu každé obce vždy tím nejlepším dárkem,“ uvedl a dodal:

„Doma jsme si také již udělali radost zakoupením potřebných oblečení, máme šikovné dcery. Ale přece jen bych chtěl Ježíška poprosit, že bych rád dostal pod stromeček nový holicí strojek. Ten, který v reklamě používají sportovci Thiery Henry a Tiger Woods. Tím by mi určitě udělal radost!

Všechny dárky však převýší to, že budeme zdrávi i v dalších letech!“

Veronika Schindlerová, Lucie Orbanová