Takto se dá ve zkratce popsat situace na Dělnické ulici ve Vítkově.

Celý kolotoč nabral obrátky ve chvíli, kdy do naší redakce přišla stížnost na Městský úřad ve Vítkově. „Bydlím ve Vítkově v rodinném domě společně se sestrou a její rodinou. My a naši sousedé máme potíže s radkovskou pekárnou.

Tento provoz se před více než rokem nastěhoval do prostor, které jsou v našem sousedství. Tím nám začalo peklo, hluk z provozu, od dvou hodin ráno lomoz z nakládky přepravek, arogantní jednání majitele i pracovníků,“ popisuje obyvatel Vítkova Josef Jakubec.

Ten dále míní, že provoz pekárny není v souladu se stavebním povolením, a tvrdí, že bylo nařízeno odstranění stavby. „To konstatoval zpočátku i vítkovský městský úřad. Vše se ale změnilo v okamžiku, kdy majitel pekárny zmínil možnost vymáhání investice po úřadu. Od tohoto okamžiku s námi úřad nekomunikuje a vše je prý v pořádku,“ dodává Jakubec.

Úředníci městského úřadu však tvrdí, že Josef Jakubec za nimi se stížností nikdy nebyl. Navíc úředníci nikdy žádné odstranění stavebních úprav nenařídili. O tom, zdali budou stavební úpravy odstraněny, nebo dodatečně povoleny, úřad teprve rozhodne.

Redakce se v pondělí setkala s referentkou odboru výstavby Hanou Vaculovou. „Stavební úřad se stavbou pekárny zabývá již řadu měsíců. Před rokem při kontrolní prohlídce stavby jsme zjistili nepovolené stavební úpravy a změnu v provozním zařízení.

Zahájili jsme tedy řízení o odstranění těchto nepovolených úprav. K dnešnímu dni jsme vydali osmnáct různých opatření,“ uvedla Vaculová s tím, že nyní čekají na vyjádření dotyčných orgánů, a řešení si tedy vyžádá delší čas.

Svá tvrzení byla Vaculová schopna podložit příslušnou dokumentací. Potvrdila rovněž, že není v moci stavebního odboru zastavit provoz pekárny. O vzniklý spor se zajímá také vítkovský starosta Pavel Smolka. „Jako starosta mám v celé kauze stejné pravomoci jako lidé sousedící s pekárnou. Jsem pouze účastník řízení a nemohu ovlivňovat státní správu,“ řekl Smolka.

A jak nyní tato kauza vypadá v praxi? Rozzlobení sousedé postavili před okna pekárny obrovské dřevěné zábrany. Zřejmě aby je nerušilo světlo vycházející v noci z objektu. Zaměstnanci pekárny proto musejí nyní svítit i přes den.

Majitel pekárny Radim Kadlec pak přišel s úplně jiným vysvětlením problému. „Sestra jednoho ze sousedů pracovala u mě v obchodě se smíšeným zbožím v Radkově. Tam ukradla hotovost ve výši dvě stě tisíc korun a byla odsouzena. Takže celým problémem je prostě jen msta,“ řekl Kadlec.

Lidem vadí pekárna, sami však mají máslo na hlavě

Nežije se jim vedle sebe dobře. Jablkem sváru je pekárna, která sídlí v těsném sousedství rodinných domků ve Vítkově na Dělnické ulici. Místní obyvatelé si stěžují na hluk a nepořádek, který ruší jejich bydlení.

I proto zatemnili okna pekárny velkými dřevěnými zábranami.

Vítkovský starosta Pavel Smolka se domnívá, že nepožádali o povolení, a tudíž jednají protizákonně. „Když už se řeší zákony, tak tedy musejí platit pro všechny. A zábrany stojí před okny pekárny bez příslušného povolení,“ zopakoval starosta, podle kterého je celý případ jen výsledkem špatných sousedských vztahů.

Jeden z obyvatelů rodinného domku v Dělnické ulici, Josef Jakubec, si rovněž stěžoval také na to, že chodník u pekárny, který bývalý majitel pekárny vybagroval, není dán do původního stavu. Nicméně redakce zjistila, že ve chvíli, kdy dodavatelé pekárny vjedou na místo bývalého chodníku, sousedé vše ihned hlásí policii.

Pokud však o kousek dál, kde již chodník vybudován je, parkuje někdo ze strany tamních obyvatel, je vše v pořádku (pozn. redakce: auto stálo včera dopoledne na chodníku u jednoho z domů, když byla redakce na místě).

Co se týká provozu pekárny, nelze si nepovšimnout, že na veřejné ploše umývají přepravky a auta. Starosta redakci přislíbil, že se v tomto případě postará město o nápravu. Tak jako tak dostane pekárna maximálně pokutu.

Veronika Schindlerová, Lucie Orbanová