Bude opět v provozu. Řeč je o opavském kinu Mír, které je již od září zavřeno. Předchozí provozovatelka Eva Šafaříková musela skončit kvůli malé návštěvnosti, vysokým nákladům na vytopení kina a dluhům filmovým společnostem.

Nemalou měrou přispěly také neúspěšné kulturní akce ve vlastní produkci. Město tak bylo nuceno hledat nového provozovatele.

Vyhrály dlouholeté zkušenosti

„Do výběrového řízení na nového provozovatele se přihlásili tři uchazeči a rada města vybrala na svém zasedání druhého prosince Martina Žižlavského. Důvodem byly především jeho dlouholeté zkušenosti s produkcí a pořádáním nejrůznějších kulturních akcí z oblasti hudby a divadla,“ vysvětluje dramaturg kulturních akcí města Petr Rotrekl.

Nový nájemce tak může podle jeho slov od ledna příštího roku počítat s finanční pomocí města na provozní náklady ve výši 250 000 a 50 000 korun bude směřovat na nejnutnější opravy.

A jaké plány má tedy nový provozovatel? „Hlavním úkolem, který přede mnou nyní stojí, je obnovení a zachování filmových projekcí v kině Mír a především další multifunkční využití tohoto prostoru na organizaci divadelních představení, koncertů, cestopisných pořadů, besed a podobně,“ uvedl Martin Žižlavský a dodal:

„Samozřejmě chci s městem co nejvíce spolupracovat na zlepšení technických podmínek filmových projekcí i celkové kultivace prostředí, ve kterém se uskutečňuje řada významných kulturních akcí.“

Na programu nová bondovka

Od ledna navíc obnoví svou činnost také opavský filmový klub, který tak začne již svou padesátou sezonu. „Pro příznivce artových filmových projekcí budou připraveny lahůdky v podobě filmů Woodyho Allena (Annie Hall), Krysztofa Kieslovského (Dvojí život Veroniky), Allana Parkera (Pink Floyd The Wall a Commitmens) a v únoru a březnu se mohou Opavané těšit také na prezentaci filmů ze zlatého fondu světové kinematografie v rámci Projektu 100,“ řekl Petr Rotrekl.

Kino Mír pak v lednu nabídne například český film Hlídač č. 47 s Karlem Rodenem v hlavní roli, hudební romantickou komedii Muzikál ze střední 3, českou komedii Nestyda s Jiřím Macháčkem nebo další dobrodružství Jamese Bonda Quantum of Solace s Danielem Craigem v hlavní roli.

(ver, luc)