„Ten muž absolvoval před více než čtyřmi roky transplantaci srdce a jeho zdravotní stav do této doby šlo označit za perfektní. Očkovat se proti prasečí chřipce nenechal, přestože obsílku s výzvou dostal, a teď nezbývá než doufat, že onemocnění přežije.

V kritickém stavu se nachází mladá a rovněž neočkovaná pacientka, která je s prasečí chřipkou hospitalizovaná na ARO,“ uvádí primář infekčního oddělení Petr Kümpel.

Na jeho oddělení je nyní podle jeho slov dvanáct pacientů ve věku od osmi měsíců do zhruba padesát let s podezřením nebo už s jistotou prasečí chřipky.

Primář Kümpel plně podporuje výzvu výboru Společnosti infekčního lékařství, která důrazně doporučuje vakcinaci rizikových skupin obyvatel pandemickou vakcínou. Vychází přitom z průběhu současné pandemie chřipky v ČR a analýzy obrazu pandemické chřipky.

„Fámy zpochybňující význam a bezpečnost očkování proti prasečí chřipce jsou hrozně nebezpečné. Vakcína nikoho neohrožuje, ale může lidem zachránit i život,“ apeluje primář na veřejné mínění.

Očkovací vakcíny má oddělení dostatek a je připraveno naočkovat všechny rizikové skupiny, označené ministerstvem zdravotnictví. Mezi ně patří například pacienti se závažným srdečním a plicním onemocněním, těhotné ženy od 4. do 9. měsíce, dialyzovaní pacienti nebo lidé po transplantacích.

„V případě pochybností, jestli se možnost očkování na jejich zdravotní problémy vztahuje, se lidé mohou obrátit na své praktické lékaře, kteří mají seznam všech kategorií k dispozici,“ radí Petr Kümpel.