O víkendu spustil provoz také tradiční opavský prodejce David Slavata ze společnosti serviskomunalni.cz. Jedním z prodejních míst je pro něj dlouhá léta stará kotelna v ulici Boženy Němcové, další pak má hned vedle Restaurace Astron v Kateřinkách. Nakupující se dle něj vrací k tradičním záležitostem.

„Největší nápor očekávám ve druhé půlce tohoto týdne, stejně jako minulý rok opět hodně táhne jedle. Spousta lidí se ovšem znovu přiklání k obyčejnému smrku. Alespoň podle mé zkušenosti, přešlechtěné stromy už nejsou tolik v kurzu,“ mínil David Slavata, jenž sortiment čerpá ze svých plantáží na Opavsku, Bruntálsku anebo Novojičínsku.

Otevřené mosty na Rudné ulici, 9. prosince 2018 v Ostravě.
Rudná ve směru z Ostravy na Havířov se po devíti měsících opět otevřela

Zmíněný opavský prodejce plánuje prodávat i na Štědrý den. Každý rok se najdou opozdilci, kteří shánějí stromek na poslední chvíli.

„Důvody pro to jsou různé. Například loni mi volala paní, kterou ráno pustili z nemocnice a ona se narychlo poohlížela po nějakém stromu. Byla nešťastná, ale ve dvě nebo ve tři odpoledne si pro něj přišla. Já sám stromky začal prodávat na základě mého vlastního příběhu. Asi před patnácti lety jsem se totiž dostal na Štědrý den do podobné situace. A tenkrát jsem bohužel nic nesehnal,“ usmíval se David Slavata.

Prodej byl spuštěn i u většiny supermarketů a nákupních center. K dostání nejsou pouze jehličnany z tuzemska, některé totiž nabízí i stromy ze zahraničního dovozu. A to mimo jiné třeba oblíbené kavkazské jedle.

Už na začátku prosince začali s prodejem vánočních stromků i v Zahradním centru Komárov, kde si mohou zájemci vybrat svého favorita na tamní plantáži a přímo na místě si jej také osobně uřezat.

„Prodej už nám běží, nejčastěji lidé přijíždějí v pátek a o víkendu, hlavní nápor očekáváme tento víkend. Oblíbený je již tradičně stříbrný smrk, letos máme i novinku v podobě smrku sivého. Na výběr jsou stále i pěkné borovice, jedlí už je o něco méně,“ vypočítává majitel komárovského centra Přemysl Kulík.

Ilustrační foto
Policie dopadla „úchyla“, který na území Opavy osahával dvě ženy
Ilustrační foto
Mladí opouštějí náš region. Jak je tady udržet? Jde to vůbec?