Regulací nevhodného způsobu svícení, který přispívá k jevu zvanému světelný smog, se už zabývá Ministerstvo životního prostředí. A stranou jej nenechávají ani města v opavském okrese.

„Při rekonstrukcích či osazování nových lamp veřejného osvětlení již bude do budoucna postupováno tak, aby světelné znečištění bylo co nejnižší. Naší snahou je tedy dopady tohoto jevu v maximální možné míře snižovat,“ vysvětlila mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Tento týden byla například dokončena výměna svítidel u veřejného osvětlení v městské části Komárov. V tomto případě už byly instalovány lampy, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Parkování pomocí SMS například zavedly velká nákupní centra v Praze či v Brně už na přelomu let 2010 a 2011. Například v Olomouci lze platit parkovné pomocí SMS od letošního července.
SMS parkovné v Opavě se může zpožďovat

„Konkrétně se jednalo o osvětlení podél silnice první třídy, která Komárovem prochází. K jeho demontáži nás vyzvala společnost ČEZ. Ta na vlastní náklady obnovovala svá vedení a zařízení, na kterých mělo město svítidla osazena. Zároveň proběhla i výměna lamp v přilehlých bočních ulicích, což zajišťovaly ve spolupráci s firmou ČEZ opavské technické služby,“ doplnila Lada Dobrovolná.

Světelným smogem se zabývají i v Hlučíně. Město si už nechalo vypracovat energetický audit a kompletní projekt veřejného osvětlení nejen přímo v samotném Hlučíně, ale také v Darkovičkách a Bobrovníkách.

„Opatření v něm navržená teď budeme postupně realizovat při každé rekonstrukci veřejného osvětlení. Znamená to, že tedy sice neměníme zatím funkční osvětlení, byť již třeba neodpovídá nejnovějším požadavkům a trendům, ale při opravách už zásadně používáme jen nový typ svítidel,“ konstatovala hlučínská mluvčí Ivana Gračková.

Už se tak například nepoužívají výbojky, ale nahrazují se úspornějšími a citlivějšími LED světly.

„A při nedávné výměně veřejného osvětlení na centrálním Mírovém náměstí jsme nahradili původní koule, které září do všech stran, světly s vrchlíkem, které osvětlují opravdu zejména komunikaci,“ dodala mluvčí.

Servírka Barbora Horská byla jednou z těch, která ženu obsluhovala. Na snímku u stolu, kde podvodnice seděla.
Blondýna dál okrádá opavské restaurace, trest jí asi nehrozí