Před několika dny Martin Kučera z Bohuslavic nedaleko obce v místě zvaném U Dubu našel devět vzrostlých pýchavek obrovských. 

V Bohuslavicích se pýchavkám daří. Před nedávnem Martin Kučera nedaleko Bohuslavic narazil na devět těchto hub. Zdroj: Leo Vitásek

Jedna z nich přitom vážila neskutečných osm kilogramů. Nejde přitom o jediný podobný nález. Houbám se v obci nedaleko Dolního Benešova velmi daří.

Rekordní nález před nedávnem předznamenal bohuslavický Alex Barč. V mechu totiž narazil na zhruba kilogram vážící křemenáč osikový. Netrvalo dlouho a už zmíněný Milan Kučera nasbíral devítku velkých pýchavek a zajímavé houbařské úlovky evidují i další občané Bohuslavic.

V Bohuslavicích se pýchavkám daří. Před nedávnem Martin Kučera nedaleko Bohuslavic narazil na devět těchto hub. Zdroj: Leo Vitásek„Muselo se to naložit do auta. Pýchavky byly opravdu těžké. Tyto houby se musely poměrně rychle zkonzumovat. Dají se z toho udělat fantastické řízky. Je třeba je nakrájet dostatečné silné, následně je obalit a usmažit. Chutnají jako smažený sýr. Jde o opravdovou lahůdku," komentoval bohuslavický fotograf Leo Vitásek, jenž rodinu nálezců zná, a tudíž má dobré povědomí o tom, jakým způsobem byly houby zpracovány: „Z osmikilové pýchavky se vyrobilo tolik řízků, že to jedna rodina nesní. Muselo se to rozdávat, protože by to prostě nezvládli. Naše vesnice tím žila. Všichni si o tom povídali a někteří se přišli i podívat."

Leo Vitásek ohledně pýchavek nefotil pouze počin Milana Kučery. Přibližně před sedmi lety se zadařilo na houbách i dalšímu místnímu obyvateli Drahušu Rossovi. Ten si domů přinesl také hned několik velkých kusů vatovců obrovských, jak se pýchavky odborně označují. V Bohuslavicích rostou i jiné druhy.

„Před odjezdem na dovolenou během tohoto léta jsem na své zahradě našel patnáct skutečně vzrostlých žampionů. Soused měl na zahradě snad osmdesát pýchavek. Nějakou dobu jsem se staral i o dům svého bratra, který byl pryč. U něj pod schody jsem narazil snad na sedmdesát osmdesát žampionů. Byl to neuvěřitelný nález," uzavřel obecní fotograf Bohuslavic.