Po tři večery bude obloha nad Hlučínským jezerem zářit barevnými světelnými efekty. Festival ohňostrojů, jak zní oficiální název akce, spoluorganizuje už druhým rokem hlučínská TARRA pyrotechnik a jedná se o jednu z největších akcí svého druhu v celé České republice.

„Po té brněnské, která má již dvacetiletou tradici, jde opravdu o největší akci v okolí. Festivaly se sice konají i na dalších místech v Česku, ale jsou spíše menšího a regionálního charakteru. V loňském roce byl zájem lidí maximální, každý den přišlo k břehům Hlučínského jezera pozorovat ohňostrojnou show tisíce lidí, a celkový počet diváků tak atakoval hranici 60 000 návštěvníků za celý festival,“ uvedl jednatel TARRA pyrotechnik František Křižák.

Nový rok přivítali v Hlučíně největším ohňostrojem v kraji. V režii firmy Tarra pyrotechnik se nebe nad Hlučínskou štěrkovnou rozzářilo gejzírem světel.
OBRAZEM: Nad Hlučínem zazářil ohňostroj

Rozmanitá paleta barev

Součástí festivalu bude prezentace tří společností, které se ohňostroji profesionálně zabývají. Jednou z nich je již zmíněná TARRA pyrotechnik, jež obhajuje loňské vítězství. Svou show předvede divákům jako první už dnes večer.

Desetiminutový ohňostroj nazvali Cassiopea a podle organizátorů bude odrážet množství fantastických úkazů, které lze na nebi pozorovat, od červánků, duhy, hromů a meteorů až po mléčnou dráhu.

V sobotu budou břehy jezera patřit rakouské Feuerwerke Jost, kteří svůj program pojmenovali Vášeň a emoce.

V neděli se pak představí pyrotechnická společnost Pyrotechnics activities ze Slovenska. Jejich show Život v srdci Európy bude vyprávět příběh o krajině ve středu Evropy a jejich obyvatelích.  O konečném pořadí, které bude známo v neděli po představení posledního soutěžícího, bude rozhodovat tříčlenná porota.

„Rozdávat se budou celkem dvě ceny. Ta první je za celkové provedení show, druhá pak za povinnou úvodní dvouminutovou pasáž,“ vysvětlil František Křižák s tím, že každý ohňostroj bude trvat deset minut.

K dokreslení celé atmosféry nebude chybět ani podmanivá hudba. Tu si každý soutěžící zvolí libovolně, až na první dvě minuty programu, které se budou u všech tří show odehrávat za melodie Royal Philharmonic Orchestra a jejich skladby Classic Medley.

Na dotaz, kolik vlastně takový festival stojí, František Křižák odpověděl: „K tomu mohu jen říci, že rozpočet pokrývá z třiceti procent město Hlučín, z třiceti procent sponzoři a zbylých čtyřicet procent hradí naše společnost.“ Festival ohňostrojů je zároveň i součástí tradičního hlučínského krmáše, který bude ode dneška do neděle ve městě probíhat.

Ilustrační foto.
Automat v Hlučíně se má rušit. V provozu bude do prosince