Téměř pětina obyvatel v produktivním věku je v některých obcích bez práce. A to i přesto, že celková nezaměstnanost je rekordně nízká. V červnu klesla na čtyři procenta a v červenci se o jednu desetinu zvýšila hlavně kvůli příchodu absolventů a zaměstnanců ze školství na trh práce. I tak se některé obce v regionu potýkají s velkým počtem nezaměstnaných.

Jednou z nich je Jiříkov na Bruntálsku. S necelými 17 procenty nezaměstnaných byl letos v červenci čtvrtou obcí v Česku s nejvyšší nezaměstnaností. Podle starosty Bohumila Hrnčíře je to tím, že Jiříkov leží v zemědělské oblasti.

„S prací je to tady těžké. Veškeré pozemky připadají teď soukromým vlastníkům a ti většinou na svých farmách zaměstnávají členy rodiny. Lidé nemají kde pracovat. A pokud nemají auto, tak za prací nemohou ani dojíždět,“ řekl starosta Jiříkova Bohumil Hrnčíř.

I na první pohled zdravý strom může být napadený lýkožroutem. Napadených stromů je daleko víc než v dřívějších letech. Podle některých lesníků je ale situace zatím stále lepší než po loňském horkém létě. Ilustrační foto.
Kůrovcová kalamita způsobuje obrovské ztráty

S velkým počtem lidí bez práce se potýkají i Slezské Pavlovice, které jsou v žebříčku na šesté příčce. Starostka Lenka Drozdová však šestnáctiprocentní nezaměstnanost vidí pozitivně ještě před rokem a půl totiž byla dvakrát větší.

Dlouhodobě vysoká nezaměstnanost trápí i Čermnou ve Slezsku, která v celorepublikovém žebříčku obcí zaujímá jedenácté místo. Práci v ní nemá patnáct procent lidí v produktivním věku. Čermná ve Slezsku je tak obcí s nejvyšším podílem nezaměstnaných na Opavsku.

Podle starosty Milana Baroně jde především o lidi dlouhodobě nezaměstnané a s nízkým vzděláním.

„Vinen je špatně nastavený sociální systém, ne nedostatek pracovních míst,“ říká a dodává, že některé firmy v okolí mají problém sehnat zaměstnance. Lidé s nízkým vzděláním, kterých se nezaměstnanost převážně týká, se podle jeho slov musí smířit s tím, že nebudou dělat například asistenta ředitele, a přijmout nižší pozici.

Ilustrační fotografie.
Nová parkovací místa v Bruntále