Zhruba desetileté snahy vedení Slezské nemocnice o výstavbu nového pavilonu interního oddělení skončily. Na místě pavilonu, který smetly osvobozovací boje, rostl nový pavilon N od dubna 2013 a od úterního otevření je připraven na příjem pacientů.

Ti byli až dosud nuceni bojovat se svými interními chorobami v pavilonu L, postaveném v roce 1900 a památkově chráněném. Jeho technické zázemí i prostory byly poslední dobou na hranicí přijatelnosti a někde už i za ní, ale všechny naděje zahubil nedostatek peněz dřív, než mohly být životaschopné.

Lékaři, zdravotníci i pacienti čekali na nový pavilon jako na smilování a krajský úřad se nad Opavany nakonec přece jen smiloval. Výstavba pavilonu byla zařazena do rozpočtu kraje na rok 2013 a zaměstnanci Metrostavu na ní začali za plného provozu v nemocničním areálu pracovat.

Původně mělo být „enko" otevřeno až v listopadu, ale podařilo se dokončit práce v předstihu. Dík za to patří pečlivé přípravě a dobré koordinaci stavebních prací i dotační politice Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

„Poskytujeme pacientům špičkovou péči a nový moderní pavilon N výrazně zvýší pohodlí pacientů i zdravotnického personálu," řekl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Obrazně řečeno bude efekt pro obě strany podobný přesunu z trabantu do mercedesu. První stěhování pacientů z „elka" do „enka" je plánováno na příští týden, později přijde řada na plicní oddělení.

„Na stěhování se zrovna netěšíme, ale pobytu v nových prostorách se už nemůžeme dočkat. Nevím, kdy to bude, ale Vánoce tam určitě oslavíme," věří primář plicního oddělení Zdeněk Nykel.

Jedna část záměru je dokončena a druhá je otevřena

Nový pavilon byl slavnostně otevřen a je připraven na příjem pacientů, ale pro vedení nemocnice tím úkol nekončí. „Čeká nás další kus práce se zajištěním dostatku peněz pro přestavbu pavilonu L tak, aby i on odpovídal všem standardům moderního léčebného prostředí," míní Ladislav Václavec.

Ani tento úkol se však bez podpory kraje neobejde. Vedení Krajského úřadu v Ostravě se jí sice nebrání, ale ve slibech je hodně opatrné. „Tento týden, měsíc ani rok to určitě nebude, ale výhledově s rekonstrukcí pavilonu počítáme," zakličkoval hejtman Miroslav Novák (ČSSD) před konkrétním dotazem.

Co najdou pacienti v novém pavilonu N? V přízemí je příjmová ambulance s observačními lůžky pro interní obory, pro plánované příjmy, pro akutně zhoršené stavy interního, neurologického nebo plicního rázu a k zajištění pohotovostní služby. Prostor doplňují ještě interní, kardiologická a gastroenterologická ambulance.

První patro je vyhrazeno třináctilůžkové jednotce intenzivní péče pro interní obory a v dalších třech patrech jsou umístěny standardní lůžkové stanice pro internu, páté patro obsadí plicní oddělení.

Výstavba a vybavení pavilonu N představuje celkem 290 milionů korun.

Primář interny Peter Gajdoš: Chci, aby se u nás pacienti cítili dobře

Peter Gajdoš

Po půlročním působení na primářského postu už má Peter Gajdoš o svých záměrech a plánech poměrně jasno. Tříměsíční mediální hájení má za sebou a nastává chvíle představit své vize veřejnosti. V nových vzdušných prostorách s kompletně novým vybavením včetně klimatizace euforií nešetří.

Jak stručně označíte význam nového pavilonu?

Je to jen malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro opavskou internu.

Ptám se proto, že interna dosud mezi Opavany zrovna dobré jméno neměla. Mnozí dokonce tvrdí, že její uzavření by mnoha lidem zachránilo život. Máte představu, jak tyto negativní pocity zvrátit na pozitivní?

Budu usilovat o to, aby interna fungovala dobře. Myslím, že po medicínské stránce na tom oddělení špatně není. Mezery vidím v ošetřovatelské péči, ale to bylo možná dáno špatnými poměry v „elku" a po přestěhování do „enka" se to snad spraví.

Myslíte? Budova je jedna věc a lidé v ní zase druhá.

Ano, jde o práci člověka s člověkem a personál by měl vůči pacientům vždy zachovávat profesionalitu. To znamená chovat se k nim s porozuměním, účastí i úsměvem a věřím, že se tak chovat snaží.

Někteří určitě, protože nechybí ani kladné ohlasy

Víte, to je o lidech. Pacienti jsou u nás hospitalizováni většinou s vážným zdravotním problémem, od kterého se odvíjí jejich psychika. Občas se to projeví, a proto je dobré si všechno hned na místě vyříkat.

Co je největším problémem pavilonu L?

Asi všechno. V zimě tam fučelo a v létě bylo vedro, sestry nachodily denně kilometry a pacienti moc soukromí neměli. Navíc leželi na proležených matracích a užívali zdevastovaný nábytek. V jedné části objektu se nedávno dokonce propadla podlaha. Část z celkového obrazu spokojenosti pacientů je rozhodně ovlivněná prostředím

Co vás na interně přitahuje?

Je to zajímavý obor s širokým záběrem, který je možné dál rozvíjet. A to je pro mě lákavá výzva.

Peter GajdošNarodil se 29. května 1981 v Prešově a vystudoval Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Absolvoval v roce 2005 a nastoupil na interní oddělení krnovské nemocnice. Poslední dva roky působil na poloviční úvazek i ve FN Olomouc na oddělení alergologie a klinické imunologie. Bydlí v Krnově, je ženatý a má tři děti.