VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máte úrodu jablek? Vyrazte do moštárny!

Začátek září mají všichni milovníci moštu poznačen ve svých kalendářích. Touto dobou totiž začíná sezona lisování jablek za účelem získání lahodné stoprocentní šťávy.

9.9.2017
SDÍLEJ:

Moštárna v Olomoucké ulici v Opavě zahájila svůj provoz.Foto: Deník / Bernardová Veronika

Své dveře otevřela v sobotu letos poprvé také opavská moštárna v ulici Olomoucká a naše redakce se vydala přímo na místo.

Krátce před půl devátou ranní vstupuji do dvora nedaleko polikliniky. Vcházím do centra dění a míjím kadeřnictví, které se nachází ve stejném objektu. Jakmile se ocitám v moštárně, ihned mě téměř omámí vůně právě zpracovávaných jablek.

„Jezdím sem pravidelně už mnoho let a jsem velmi spokojen. Dnes jsem ale přivezl jen malé množství jablek, asi dvacet kilogramů, obvykle to ale bývají tři až čtyři pytle. Všechno jsem ještě ze stromů neotrhal, takže určitě letos přijedu ještě jednou,“ popisuje zákazník Jindřich Dušek a přitom mi podává sklenici čerstvého moštu, který právě vytéká z lisu.

Je výborný a musím říci, že s rádoby stoprocentními džusy, které se dají koupit v obchodech, se absolutně nedá srovnat.

Zajímá mne, jak doma mošt uchovává. „Moje manželka už našla za tu dobu výborný způsob úpravy, nevím přesně jaký, ale jedná se o tepelný proces. Zrovna včera jsme otevírali sklenici z minulého roku a byl jako čerstvý. Zkoušeli jsme i zamrazovat, ale to se nám neosvědčilo,“ vypráví Jindřich Dušek.

To už do naší konverzace vstupuje předseda opavských zahrádkářů Lubomír Fišer, hlava celé zdejší moštárny. „Jak říkal pan Dušek, mošt se dá buď zamrazit, to je vyzkoušené. Ještě předtím je ale potřeba jej takzvaně odkalit, to znamená trochu zvrchu odlít. Další možností je mošt zavařit.

Dá se normálně do Omnia sklenic, ale pouze do sedmdesáti, osmdesáti stupňů, jen ať chytne víčko. Pak by totiž šťáva vařením ztratila vitamíny. No a třetí způsob je jednoduchý, hned jej vypít,“ konstatuje s úsměvem Lubomír Fišer s tím, že v lednici vydrží nápoj asi dva dny.

Otevírají se dveře a vstupuje další zákazník, shodou okolností bratr toho předchozího, Jiří Dušek. V moštárně evidentně také není poprvé a už ví, jak to chodí. Ovoce se nejdříve musí zvážit, a na váze tak v cuku letu stojí tři bedny jablek. Dál to šlape jako na drátkách.

Z beden se jablka nasypou do připravených menších košů, ve kterých se omyjí a posouvají směrem k drtiči. Takto zpracovaná jablka padají do vaničky. „Ta pojme až patnáct kilogramů drti. Obsah jedné vaničky se pak dá do jedné plachetky. Ty mohou být následně v lisu celkem tři najednou,“ vysvětluje mi Lubomír Fišer a už vidím vše na vlastní oči.

Vaničku odnáší jeden z pracovníků moštárny k lisu, kde její obsah za pomocí dalšího muže vysype do připravené plachty. Rozdrcenou hmotu do ní několika hbitými pohyby rukou zabalí. Následně na ni položí dřevěný plát, další plachtu a už tvaruje druhý „uzlíček“ drcených jablek. Vše se pak posune doprostřed lisu a je stlačováno.

V mžiku pak do přichystaných lavorů vytéká lahodný mošt, který se přes síto přelévá zákazníkovi do přinesených nádob. „My to máme jednoduché. Tuto první várku moštu nebudeme moc uchovávat, rozdáme jej po rodině, a tak bude hned pryč,“ konstatuje Jiří Dušek a už si s Lubomírem Fišerem domlouvá další moštování.

Hotová alchymie, napadá mě. Nezbývá tedy, než popřát na zdraví. A pracovníkům opavské moštárny mnoho spokojených zákazníků.

Lubomír Fišer: Nejlepší mošt? Dvě třetiny jablek a třetina hrušek

 Lubomír Fišer

Lubomír Fišer provozuje moštárnu v Olomoucké ulici v Opavě od roku 1998. Jak sám říká, zájem lidí o moštování se nijak výrazně nemění a zůstává stejný jako před lety.

Pane Fišere, nejčastěji se moštují asi jablka. Přicházejí ale zákazníci i s nějakými méně obvyklými přáními?

Ano, jablka se skutečně lisují nejvíce. Občas někdo přijde i s hruškami. A mohu říct, že úplně ten nejlepší mošt se dělá ze dvou třetin jablek a třetiny hrušek. Jinak se lidé hodně ptají na to, zda se dá moštovat hroznové víno. Dá. Zkusili jsme to jednou, ale přiznám se, že ten proces čištění přístrojů je pak velmi náročný. Starší zákazníci se také zajímají o výrobu šťávy z červené řepy.

Zmínil jste, že lidé chodí moštovat přibližně ve stejných počtech jako kdysi. Dá se tedy nějak průměrná sezona vyčíslit?

Sezona začíná vždy na začátku září a trvá zhruba do půlky listopadu, záleží ale samozřejmě na úrodě. Průměrně zpracujeme ročně asi čtrnáct tun jablek. A loni jsme měli třeba kolem stovky zákazníků, což je takové standardní číslo.

A jaký je rekord?

Za úplně celou sezonu to činí jednadvacet tun jablek, to je pro představu dva a čtvrt vagonu. Za jeden den jsme pak vylisovali tři tuny jablek. Jeli jsme od rána od 8až asi do 17 hodin, to je zatím náš rekord.

Existuje nějaká speciální odrůda jablek, která je třeba vhodná hlavně k výrobě moštu?

Zvláštní odrůdy nejsou. Není to například jako u brambor, kdy máme různé typy. Takovým hlavním faktorem, kdy je jablko vhodné k moštování, je jeho zralost. Když už jsou moc měkká, nebude z nich tolik šťávy. Měli jsme tady už i případ, kdy ze sta kilo jablek nakonec z lisu vyteklo jen patnáct litrů moštu. Platí zásada, že jablka musejí být tvrdá.

Jakou má opavská moštárna tradici?

Moštuje se tady od nepaměti. Ne však pořád v těchto prostorech. Dříve jsme měli pronajaté jedny v ulici U Fortny. Od roku 1981 se pak výrobní proces přesunul sem do Olomoucké ulice. Koupil se zde dům, dnešní Dům zahrádkářů.

Ten je náš, spolu i s moštárnou. Než tady vznikla, byly zde rozestavěné garáže. Je pravda, že třeba lis je už velmi starý. Ale nutno podotknout, že funguje jako nový.

Zákazníci se u vás dopředu objednávají. Osvědčil se tento systém?

Určitě ano. Lidé mi zavolají a společně se domluvíme na přesném dni a čase. Jinde se může stát, že přijdete a čekáte, než budete na řadě. Lidé sem jezdí až z Vítkovska, Ostravska, ale třeba i z Olomoucka. V objektu, kde sídlí moštárna, se nachází také kadeřnictví. Takže pokud lidé chtějí, mohou využít jeho služeb, což se také často děje.

Autor: Veronika Bernardová

9.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Co je malé, to je také milé

Michal Prokop

Kolotoč pestrého programu Bezručovy Opavy se dotáčí

Kino Orion mají i Helsinky

Hradecké kino Orion navázalo spolupráci se stejnojmenným kinem v Helsinkách.

Vychází bezručovská antologie

Jako v nebi, tak i na zemi. Tak se jmenuje nová antologie, která vychází k 150. výročí narození básníka Petra Bezruče.

AKTUALIZOVÁNO

Křižovatka u Bredy bude okružní

Řidičům v Opavě by se od tohoto čtvrtku mělo významně ulevit. Ve městě totiž u Obchodního centra Breda & Weinstein vznikne nová okružní křižovatka.

AKTUALIZOVÁNO

Zastupitelé si neodhlasovali program. Jednání bylo zrušeno

Pondělní zasedání bylo u konce zhruba po půlhodině. Zastupitelé by se měli znovu sejít během několika týdnů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení