Patnáct let byli Opavané zvyklí informovat se u úřední desky, která je umístěna před budovou Hlásky. Město se však rozhodlo ke změně a nyní bude funkci oficiální úřední desky zastávat informační kiosek na Krnovské ulici.

Moderní varianta klasické desky stojí před vstupem do budovy C a areálu magistrátu.

„Úřední deska musí být občanům k dispozici 7 dní v týdnu a 24 hodin denně. Ta současná, klasická, před radnicí na Horním náměstí, má již své odžito. Zhruba co pět let musí projít generální opravou, která stojí vždy okolo 80 tisíc korun. Její další nevýhodou je malá rozměrová kapacita. Zveřejňujeme stále více dokumentů, které pro nedostatek místa musíme zmenšovat. Pro staré či handicapované lidi se tak stávají prakticky nečitelnými," uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis.

Zcela nový elektronický kiosek má funkční displej z obou stran a disponuje neomezenou kapacitou dat, kterou lze archivovat.

„Průměr LCD displeje má 119 cm, obraz se přitom dá přiblížit zoomem, tedy několikanásobně zvětšit. Kiosek funguje nezávisle na klimatických podmínkách a je kvalitně chráněný proti vandalům. Vyroben je z ocelově hliníkové konstrukce a je opatřen speciálním tvrzeným, bezpečnostním a antireflexním sklem. Za jeho nákup zaplatilo město 747 tisíc korun bez DPH," prozradila podrobnosti mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Panel bude navíc lidem nabízet také aktuální vydání Hlásky, tipy na kulturní akce ve městě, jízdní řády, mapový portál, adresy a úřední hodiny institucí v Opavě či server meníčko.cz. Opavané se zde mohou také informovat o aktuálním datu, čase a získají například informace o stavu ovzduší. Stará úřední deska však bude nadále sloužit jako vývěsní plocha a město na ni bude umisťovat důležité dokumenty.