Naděje umírá poslední. A platí to i v případě záměru na výstavbu nového krytého bazénu v Opavě. Na svém včerejším zasedání totiž dali zastupitelé projektu novou šanci. Jisté je to, že pokud se bazén postaví, bude dražší, než se původně předpokládalo.

V prosinci loňského roku dostal záměr zelenou s tím, že plovárna nebude stát více než 350 milionů bez DPH. Do výběrového řízení na zhotovitele stavby, které bylo ukončeno v březnu, se však nepřihlásil jediný zájemce, tedy až na jednu neurčitou fyzickou osobu, jak v úvodu poznamenal primátor města Radim Křupala (ČSSD).

A nabízela se tedy otázka, co se bude dít dál.

„Je zřejmé, že jedním z hlavních faktorů bylo to, že projekt byl vypracován na daleko vyšší částku. Cena 350 milionů prostě nestačila. My chceme navýšit limit na 380 milionů korun bez DPH a zakázku vyhlásit znovu. Nyní se dokončují práce na optimalizaci projektu, rozsah by měl být zachován,“ seznámil Radim Křupala zastupitele s novým záměrem.

Historický vůz je připomínkou tramvajové dopravy, která v Opavě fungovala mezi lety 1905 až 1956.
Historická tramvaj je na místě

A pokračoval: „Řešili jsme způsob vytápění, bude upuštěno od plynových čerpadel na střeše, měl by být vypuštěn přístup na terasu, která se ukazuje jako zbytečná. Zkrátka projekt bude levnější.“ Negativní reakce to vyvolalo především u opozice.

„Proč nedáte hned 420 milionů korun, tedy částku, za kterou je projekt udělán. Proč máme hlasovat o 380 milionech? Vymýšlíte si čísla. Nedává to smysl. Zadejte změnu projektu, až to budete mít, tak přijďte a zeptejte se zastupitelů, jestli vám ty peníze dají,“ oponoval například Marek Veselý (ODS) a navrhl, aby se bazén postavil maximálně za 250 milionů korun bez DPH. Tento záměr zastupitelé neschválili.

„Už předtím jsme měli pravdu, že cena je dražší než projektová. Vraťme se zpátky k jednání, byla vytvořena komise, která se bazénem měla zabývat. Nespěchejme. Za poslední tři roky se tady nic nepostavilo, máme plno neopravených chodníků, nedořešenou Slezanku,“ mínil Tomáš Navrátil (zastupitel za klub ANO).

Ilustrační foto
Akce po desáté večer? Jedině s vyhláškou

„Odmítám, že jsme vyhlásili první výběrové řízení pod cenou. V tomto druhém kole chceme toho zhotovitele sehnat. Jde o to, na čem ušetřit. Je zřejmé, že na samotném bazénu se shodneme. Ale velké politikum je ta cena, bazény nestojí málo peněz,“ konstatoval opavský primátor. Jeho návrh nakonec zastupitelé jednadvaceti hlasy podpořili a v nejbližších týdnech by tedy mělo být vyhlášeno nové výběrové řízení.