Celkovou rekonstrukcí projde v roce 2019 budova železniční stanice Opava-západ. Provede ji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která plánuje opravit více než stovku nádražních budov ročně. Náklady na správu, opravy a investice v letech 2017 až 2022 mají dosáhnout výše 8,4 miliardy korun.

V prvním roce správy českých nádraží vynaložila SŽDC na opravy, stavební úpravy a projektové přípravy 215 milionů korun. První výsledky už jsou podle ministra dopravy Dana Ťoka vidět. „Každý, kdo pravidelně cestuje vlakem, však potvrdí, že nás v této oblasti čeká ještě mnoho práce. Modernizovaných nádraží ale bude v příštích letech rapidně přibývat,“ sdělil.

Opavané opravu západního nádraží vítají. „I když tam moc často nechodím, tak jsem určitě pro. Už bylo načase, aby západní nádraží opravili,“ konstatoval Robert Klímek.

Pohled na nádraží Opava–východ v 19. století.
Historie dvou opavských nádraží je velmi pestrá

Podobný názor má i Lucie Matoušková, která vlakem cestuje často, takže nádraží využívá. „Osobně mi jeho vzhled nevadí. Překvapuje mě ale, že polovinu nádraží už opravili a tu druhou ne. Jsem ráda, že to teď dotáhnou do konce,“ poznamenala.

Podle opavského primátora Radima Křupaly by rekonstrukce měla stát šestadvacet milionů korun. Trvat bude podle slov mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové asi rok.

Opravená nádražní budova se sociálním bydlením.
Bolatické nádraží se proměnilo k nepoznání

Revitalizací projdou také nádraží Opava-Komárov a Opava-východ.

Se vzhledem východního nádraží jsou na rozdíl od západního Opavané spokojeni. Svědčí o tom soutěž Nejkrásnější nádraží ČR, v níž před pěti lety získala železniční stanice nejvíce hlasů. „Východní nádraží se mi líbí. Vadí mi ale jeho nepěkné okolí,“ řekla Lucie Matoušková.

Kromě opavských nádraží projde revitalizací i budova železniční stanice v Kravařích.

„Odhadované náklady činí čtyři miliony korun. Plánujeme opravu oken a dveří, fasády, střešní krytiny, toalet či kanalizační přípojky,“ uvedla Kateřina Šubová. Rekonstrukce začne příští rok.

Dominika Sladká

Ohňostroj nad hlučínskou štěrkovnou.
Hlučín ve znamení ohňostrojů. Štěrkovnu brali lidé útokem