VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Opavsko: Kuchařů a číšníků je málo, žáci nemají zájem

Opavsko - Zájem o učňovské obory všeobecně klesá. Výjimkou není ani obor kuchař číšník.

22.10.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„V důsledku demografického vývoje jsme zaznamenali pokles žáků v posledních třech letech,“ uvedl Mojmír Pokluda z Odborného učiliště a praktické školy Hlučín. Podle něj tento pokles není důsledkem nezájmu, ale spíše slabou populací. „Například v loňském školním roce vycházelo dvaadvacet kuchařů,“ uvedl se slovy, že podle zájmu přijímají do prvního ročníku 30 až 45 žáků. Poměr dívek na obor kuchař číšník se podle něj každý rok liší.

Také na střední škole ve Vítkově-Podhradí zaznamenali v letošním školním roce velký pokles žáků. Na učební obor kuchař-číšník letos přijali pouze polovinu třídy a maturitní obor kuchař-číšník vůbec neotevřeli. Přičemž mohou na tento obor přijmout třicet učňů a třicet studentů.

Zřejmě nejlépe je na tom v tomto ohledu Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích. Jak redakci zmínila zástupce ředitele pro teoretické vyučování Šárka Rozhonová, pokles zájmu žáků o učební obory je celospolečenský problém a nevyhnul se ani jejich škole. „V současné době však máme naplněnou kapacitu žáků na tomto oboru. V prvním ročníku máme 47 žáků, ve druhém 57 žáků a ve třetím 76,“ řekla a dodala, že žáci tohoto oboru mohou po úspěšném zvládnutí závěrečných zkoušek pokračovat v nástavbovém denním studiu na oboru s maturitou Společné stravování.

„I v příštím školním roce budeme chtít naplnit kapacitu oboru. Pro zviditelnění všech oborů a jejich přiblížení žákům základních škol pořádáme prezentační akce na vybraných základních školách pro žáky devátých tříd,“ doplnila.

Co se týká kuchařů v opavských restauracích, zjistili jsme, že kuchaře by uvítala například restaurace U Leona v Opavě-Vávrovicích. Zmínil to majitel restaurace Vladimír Vašinka. Na otázku, zdali mají dostatek kuchařů, reagoval následovně „Víte snad o nějakém? V naší restauraci vařím sám, specializuji se především na staročeskou kuchyni.“

Sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře je podle něj obtížné. „Jednak musí mít praxi a taky chuť do práce,“ řekl. O štěstí mohou hovořit v restauraci U Náhonu, tam mají kuchařů dost. I zdejšímu provoznímu Petru Kovalovi položila redakce otázku, zda je těžké sehnat kvalitního kuchaře. A odpověď? „Nebudu se raději vyjadřovat, nerad bych to zakřiknul.“

Autor: Martina Němcová

22.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Zapalač
AKTUALIZOVÁNO
50

Petr Zapalač: Chtěl jsem už první střelu proměnit v gól

Zápas 5. kola Fortuna národní ligy SFC Opava - FC MAS Táborsko 22. srpna 2017 v Opavě.
AKTUALIZOVÁNO
1 50

II. liga: Opava - Táborsko 2:1

Tak už jsme na světě

Vážení čtenáři, prostřednictvím našeho Deníku se opět můžete podívat na miminka narozená v opavské porodnici. Tentokrát přivítáme pět holčiček a jedenáct chlapečků.

Do Kateřinek se po roce vrací prestižní Velká cena Opavy

/POZVÁNKA/ Do areálu Jezdeckého klubu Opava-Kateřinky se budou tuto středu sjíždět závodníci se svými koňmi na čtyřdenní parkurový maraton. 

Doma jsem dlouho nebyl, přiznal elitní tyčkař Balner, odchovanec Sokola Opava

/ROZHOVOR/ Odchovanec opavského Sokola a elitní český tyčkař Michal Balner říká: "Když to půjde, budu skákat dále."

Organizátor běhu Breda city trail Jan Krejčíř: V sobotu může běžet celá rodina

/ROZHOVOR/ Už v sobotu odstartuje druhý ročník běhu Breda city trail. Na startu akce, která je určena pro celou rodinu, nebude chybět Česká Miss Earth pro rok 2015 Karolína Mališová nebo český basketbalový reprezentant a kapitán BK Opava Jakub Šiřina. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení