Bude málo medu. Věta, kterou v uplynulých týdnech slyšel snad každý. V televizi, rádiu, v novinách. Baví se o tom lidé v autobusech i v hospodě u piva.

Jaká je tedy situace na Opavsku? Redakce oslovila hned několik včelařů. Jak potvrdil například včelař Luboš Pospěch z Velkých Heraltic, důvodem, proč je medu méně, je příchod jara spojený s následným sněhem a prudkými mrazy.

„Cena se zvýšila ze 130 na 150 korun u květového medu, u lipového a smíšeného ze 150 na 170 korun a u medovicového, tedy tmavého lesního, ze 180 na 220 korun,“ řekl Pospěch s tím, že medu je o osmdesát procent méně.

Skutečnost, že celorepublikově bude medu určitě méně, potvrdil rovněž Marián Krajíček ze včelařské farmy ve Stěbořicích.

V Opavě fungují takzvané inteligentní zastávky zatím na čtyřech místech.
Opavské chytré zastávky už jsou ve zkušebním provozu

„Mohlo za to jarní počasí, dlouhá zima, a tím pádem pomalejší rozvoj včelstev.Určitě se v některých regionech projevilo na snůšce sucho, ale je to v každé lokalitě jiné,“ vysvětluje včelař a pokračuje: „Na snůšce medu se opravdu může podepsat spousta různých aspektů. Sucho, mokro, proměnlivé počasí a podobně. Samozřejmě má největší podíl na medné snůšce počasí, ale také plodiny v doletu včelstev.“ Nechal se také slyšet, že stále ubývá květů, a to jak na loukách, tak v zahradách.

„V lesích převažují smrkové monokultury. Na polích v okolí Opavy kromě řepky nekvete nic,“ vysvětlil. O zdražování medu se podle něj hovoří každý rok. Záleží prý však na tom, co zákazník snese. „U včelařů, kteří prodávají ze dvora, se zdražení moc neprojeví, no a v prodejnách to bude o trochu jiné díky EET,“ uzavřel Krajíček.

To, že množství medu v letošním roce je to odvislé od regionu, zmínil pak včelař Břetislav Pravda z včelařské farmy v Holasovicích.

„Máme rozdíly ve snůšce na  různých včelařských stanovištích. Na stanovištích u Kružberku a Libavé to bylo docela dobré, ale na Krnovsku jsme neměli med skoro žádný. Velký vliv na snůšku má skladba pěstovaných zemědělských plodin,“ řekl Pravda a doplnil, že když se člověk podívá po polích v okolí Opavy, vidí jen obiloviny, kukuřici, cukrovku.

„Jen na jaře pár týdnů něco pro včely, a to řepku. Přesto si myslím, že medu nedostatek nebude z jednoho prostého důvodu. Nízká spotřeba. Teď se pohybuje někde okolo jednoho kilogramu na obyvatele,“ řekl Pravda. Zdražovat se podle svých vlastních slov zatím nechystá.

Ilustrační foto.
Města na Opavsku řeší jak eliminovat světelný smog

Veronika Schindlerová