Práce při výkonu trestu je pro odsouzené nejen změnou oproti každodenní rutině, ale především možnost finanční odměny je pro mnohé z nich nezbytná.

„Mimo to, že jim při práci lépe utíkají dny, které musí ve věznici strávit, tak jim výdělek pomáhá splácet dluhy. Ty v naprosté většině mají všichni," uvedla tisková mluvčí opavské věznice Barbora Šumberová.

Z celkového počtu 359 odsouzených si v současnosti v Opavě svůj trest odpykává 257 žen a 92 mužů.

„Z mužů je 37 chovanců detenčního ústavu. Ti pracovat nemohou, protože jim to nedovoluje jejich zdravotní stav. Aktuálně tedy pracuje 122 mužů a žen, 68 ve vnitřním provozu a 54 u cizích subjektů. V postatě je to tak, že všichni, kdo mohou, pracují. U zbytku to není možné z různých důvodů, například trestná činnost, za kterou byli odsouzeni, délka trestu, zdravotní omezení a podobně," pokračovala. Práce vězňů se rozděluje do tří skupin.

„Jsou zařazováni buď na pracoviště vnitřního provozu ve věznici, tedy do prádelny, kuchyně, skladu nebo uklízejí. Dále na pracoviště cizích subjektů, která jsou ale umístěna v areálu věznice, tady se jedná o kovovýrobu nebo ruční a strojní převíjení lan. A nakonec pracoviště mimo věznici, kdy odsouzení třídí odpad, pomáhají v zemědělské výrobě či v ústavu sociální péče," poznamenala Barbora Šumberová.

To, že by se nějaký vězeň pokusil zneužít práci mimo věznici k opuštění výkonu trestu, se nestává. „Odchod vězně z pracoviště, jak je toto odborně nazýváno, je věc zcela výjimečná. Odsouzení si práce spíše váží a jejich morálka je dobrá," doplnila Barbora Šumberová. Vězni pracují v různých opavských firmách. Jsou ale i takové, které mají o jejich zaměstnání zájem, avšak nemohou najít vhodné kandidáty.

„Odsouzené bychom zaměstnali rádi, ale jednoduše momentálně nejsou žádní takoví, kteří by u nás mohli pracovat. Trvá to už nějakou dobu, s opavskou věznicí nicméně dále spolupracujeme a náš zájem máme stále. Výroba ale musí běžet, a protože jsme nenašli nikoho ani z řad nezaměstnaných, museli jsme přistoupit k náboru nových zaměstnanců ze zahraničí přes pracovní agenturu," vysvětlil majitel Pekařství a cukrářství Knappe Martin Knappe.

Jednou z firem, která v minulosti odsouzené zaměstnávala, byla také společnost Filson. Také vedoucí její opavské pobočky Petr Kubica přiznal, že takoví, kteří by splňovali podmínky k vykonávání práce, nejsou.

„Vězni u nás pracovali ve výrobě a jako pomocní dělníci. Spolupráce byla dobrá a byli jsme spokojeni. Došlo však ke změně systému ve věznici a v současné době nejsou k dispozici vhodní pracovníci, a odsouzené tedy nezaměstnáváme."

Veronika Bernardová