Uznali tak svoji část zodpovědnosti za to, že město nedokázalo ochránit majetek svých občanů na hřbitově, který má město v částečném vlastnictví. Město již předtím vyzvalo pozůstalé, aby se na ně obrátili o finanční pomoc prostřednictvím žádostí.

Celkem na tuto výzvu slyšelo 49 z téměř stovky poškozených. Ti se pak na základě předložených dokumentů a dokladů ucházeli o částku až do výše přesahující dvacet tisíc korun.

„Poskytnutí daru ke zmírnění škod po vandalském útoku na hřbitově je podmíněno sepsáním darovací smlouvy. Částka byla stanovena na základě předložených dokladů, ti kteří opravili hroby vlastníma rukama, dostanou také přiměřenou částku,“ řekl tehdy k tomu opavský primátor Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že se jedná o dar a město nebude chtít peníze zpět ani v případě, že škodu majitelům uhradí viníci.

Rok po rozhodnutí města finančně pomoci poškozeným jeho nabídku využilo 54 žádajících. K tomu řekl tiskový mluvčí opavského magistrátu JanŠindler, že některé žádosti byly podány s menším prodlením z důvodu, že se poškození náhrobků neprojevilo bezprostředně po vandalském útoku.

„Ve čtyřech jednotlivých případech přesáhly škody částku dvaceti tisíc korun. Ve všech dalších případech byla částka nižší. Město poskytlo poškozeným pomoc v celkové výši 475 tisíc korun,“ uvedl mluvčí s tím, že u všech byla pořízena nutná dokumentace a v ojedinělých případech, kdy majitel opravil svůj hrob svépomocí a neuvedl výši nákladů, byla navržena částka ve výši dva a půl tisíce korun.

Všechny tyto žádosti občanů byly přijaty, schváleny a pomoc již byla poskytnuta.