VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Týden slezské kuchyně nabízí gastronomickou tradici Opavského Slezska

/POZVÁNKA/ Tradiční pochutiny Opavského Slezska. To je ústřední téma druhého ročníku akce Týden slezské kuchyně, na jejíž realizaci se podílí i Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

12.4.2015 2
SDÍLEJ:

Králík byl na Opavsku běžně chovaným domácím zvířetem a tak nepřekvapí, že základem předkrmu se stala paštika z králíka, v tomto případě doplněná o tvarohové tyčky.Foto: Martin Kůs

Gastronomické podniky na Opavsku znovu od 10. do 19. dubna do své nabídky zařadí tradiční regionální jídla připravená podle tradičních receptů a pozvou na ně své hosty. Ti následně ohodnotí nejen svoji spokojenost, ale také zájem o podávání těchto pokrmů v celoroční nabídce.

„Do akce se letos zapojilo devatenáct podniků. Chápou ji jako projev sepjetí se zdejšími tradicemi, vyjadřují svůj patriotismus a touto cestou přispívají k rozvoji a zkvalitnění zdejšího cestovního ruchu. Opět svoji nabídku rozšířily o jídla připravovaná buď podle receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny.

Hosté je tak mohou nejen ochutnat, ale i ohodnotit a případně i získat některou ze zajímavých cen, samozřejmě také ve vztahu k regionální gastronomii," říká k Týdnu slezské kuchyně Alexandr Burda ze Slezské univerzity s tím, že seznam zapojených restaurací a další informace najdou zájemci na www.slezskakuchyne.cz.

Hlavním iniciátorem akce je Změna pro Opavu, Slezská univerzita ji zaštítí profesně a vedle Destinačního managementu Opavské Slezsko se patronem stalo Statutární město Opava. Také letos Týden slezské kuchyně přímo předchází otevření turistické sezony na Opavsku.

Podniky, které na výzvu slyšely, najdou hosté jak v Opavě, tak jinde. Vedle těch, které smysl akce pochopily už loni a přihlásily se znovu, doplnily seznam účastníků i další, především mimoopavské podniky. Nechybí ani loňský vítěz zákaznického hlasování, restaurace U Mlynáře v areálu Mlýn U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

„Podle našeho průzkumu před prvním Týdnem slezské kuchyně v roce 2014 na otázku „Co je to slezská kuchyně?", dokázala odpovědět jen dvě procenta obyvatel regionu a říci některé konkrétní jídlo dokázalo asi šest procent dotazovaných.

Dnes si troufám říci, že toto procento významně narostlo, o čemž svědčí zvýšený zájem o tyto speciality v restauracích a konec konců i zájem o naše akce takto tematicky zaměřené a degustační večery v Gastrocentru Slezské univerzity," konstatuje Alexandr Burda.

Autor: Redakce

12.4.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pátek bude na Horním náměstí ve znamení sportu

Slezská univerzita. Ilustrační foto.

Workshop o běhu času

Hana Gráfová: Roste zájem o maturitní přípravné kurzy

/ROZHOVOR/ Celé roky učí cizí jazyky. Umí perfektně německy i rusky. Mimo jiné pak realizuje projekty se zahraničními studenty. Řeč je o manažerce vzdělávání Jazykového a vzdělávacího centra Faktum v Opavě Haně Gráfové.

V Opavě točili film o metanolové aféře

Hlavní roli hraje Lukáš Vaculík. Kompars dělali zdravotně postižení a zdravotně znevýhodnění zaměstnanci opavské firmy Fros.

Představujeme prvňáky ZŠ Mařádkova

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

AKTUALIZOVÁNO

Zborcená zeď u Hrabyně: nikdo neví, co se stalo

Řidiči musí jezdit kolem Hrabyně po hlavním tahu mezi Ostravou a Opavou zúženou vozovkou. V pondělí se tu zřítila podpěrná zeď a stále není jasné, proč se tak stalo. To teď vlastně netuší nikdo.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení