Sto korun za metr čtvereční. Za tolik chtěla opavská radnice prodat firmě Jung-Industry s. r. o. pozemek o rozloze 3896 metrů čtverečních, který se nachází v Opavě-Jaktaři. Neuspěla.

„Usnesení nebylo schváleno,“ konstatoval primátor Zbyněk Stanjura (ODS) na prosincovém zastupitelstvu poté, co byly spočítány názory pro a proti po hlasování o prodeji tohoto pozemku.

Zastupitelé tak nejspíš vyjádřili své rozčarování nad nestandardními a překvapujícími podmínkami. Shodili tak ze stolu návrh usnesení o pronájmu a budoucí kupní smlouvě, který hovořil o prodeji tohoto pozemku pro výstavbu nové haly pro výrobu cukrovinek společnosti Jung-Industry s. r. o.

Pozornost některých zastupitelů upoutal fakt, že v materiálech, které měli k dispozici, není jako u jiných transakcí uvedena cena za čtvereční metr, ale jen celková cena. Ta byla navržena na 390 tisíc korun, tedy za výše uvedených sto korun za metr čtvereční.

Tedy více než výhodně pro kupujícího.

Na otázku, proč nebyla dodržena znaleckým posudkem určená cena pro takovouto lokalitu ve výši 578 korun za čtvereční metr, se dostalo odpovědi, že pozemky jsou bez inženýrských sítí, a tedy prodejně nevýhodné.

„Díky upozornění na několikanásobně nižší cenu, než je cena obvyklá, nebyl tento bod schválen. Myslím, že uvedená fakta nemile překvapila i mnohé členy koalice,“ vyjádřila se k hlasovaní opoziční zastupitelka Pavla Brady (CHZ-VM).

V kuloárech se však objevují i názory, že celá transakce měla být jakousi přímou nahrávkou spoluhráči. Usuzuje se tak z toho, že jednatel společnosti Jung-Industry s. r. o. Josef Jung se v nedávné minulosti objevil s primátorem Stanjurou na volební kandidátce ODS do opavského zastupitelstva.

Opavský primátor však tyto spekulace před několika dny odmítl: „Celou záležitost řeší odbor majetku a je vyloučeno, abych já, nebo někdo jiný takto na úředníky působil. Bod byl odročen a zastupitelé se k němu ještě vrátí. Pan náměstek Horák a odbor majetku do té doby připraví zdůvodnění, proč navržená cena byla taková, jaká byla.

Pokud následně zastupitelstvo schválí jejich prodej, a je jedno, jakým způsobem, bude to legitimní krok a nevidím žádný problém v tom, komu jsme to prodali,“ komentoval nařčení Stanjura.

Podle svých slov nemá osobně žádný problém pozemky k prodeji nabídnout prostřednictvím dražby. Alespoň se prý objektivně ukáže, jaká je skutečně cena takových pozemků a jaký o ně je zájem.