Máme vlastně štěstí. Exkurze se tady totiž nekonají. „Kdybychom otevřeli, bylo by tu pořád plno. To ale nejde. Jsou totiž různé nemoci, takže by to veterinář nepovolil,“ řekl nám hned v úvodu vedoucí farmy a starosta Radkova v jedné osobě Petr Dubový.

Pštrosí maso jako jemné telecí

Podle něj je o pštrosí maso velký zájem. „Je to jako jemné telecí maso amá jen 0,01 procenta tuku,“ podotkl Dubový. Přicházíme k jedné z ohrad, kde jsou chovní samci. Kousek opodál je pak ohrada s jatečními pštrosy. Tady se dozvídáme, že v roce jsou jateční pštrosi zralí a mohou na jatka.

Petr Dubový otevírá vrata a ujišťuje nás, že nám pštrosi neublíží. Po chvilce strachu začínáme důvěřovat a pštrosy hladíme po krku. Pozor si ale musíme dát na objektiv a jiné předměty, které se blýskají.

Jak chutná pštrosí vejce?

„V době říje jsou dospělí samci nebezpeční, brání si svoji chovnou skupinu,“ zmínil Dubový s tím, že maso těchto zvířat stojí přibližně tři sta korun za kilogram. „Žerou trávu, granule, senáž a zrní. V zimě jsou nenároční,“ pokračuje s tím, že se prodává i pštrosí vejce na kraslice nebo na konzum.

Chutná prý jako slepičí. Na čerstvě vylíhlé pštrosy si ještě musíme nějaký ten den počkat. Vejce jsou totiž prozatím v líhni.

(rr)