Rájem motorkářů je především Opavsko, kde naleznete třeba v okolí Hradce nad Moravicí nebo na Vítkovsku řadu silničních úseků, které jsou mezi motorkáři hodně oblíbené. Na druhé straně se právě ani Opavsku nevyhýbají těžké dopravní nehody. O víkendu zde jeden motocyklista přišel o život.

Vyznavači jednostopých vozidel ovšem rádi vyjíždí i mimo hranice okresu do jiných koutů Moravskoslezského kraje. Potvrzuje to zkušený opavský motorkář Pavel Olšovec, jenž se po silnicích prohání na svém stroji Yamaha Wildstar.

„S kamarády rádi jezdíme směrem na Jeseníky. Jedeme do Velkých Heraltic a pak odbočujeme na Sosnovou. Záhy se dostaneme na silnice, kde se můžeme kochat přírodou. Máme motorky, na nichž jezdíme okolo osmdesáti nebo devadesáti kilometrů za hodinu. Řidiči těch rychlých většinou míří na Horní Benešov a dále do Jeseníků,“ uvedl Pavel Olšovec.

„Momentálně je mezi motorkáři opravdu oblíbený Skřítek. Dříve se jezdilo hodně na motorest Hanka u Bravantic. Ten už ovšem v tom původním pojetí nefunguje. Doslechli jsme se, že se něco pro motorkáře otevřelo také u Žermanické přehrady. Tam se chceme v létě také vydat,“ plánuje Olšovec.

Letní měsíce, které vyhání do sedel motorek stovky lidí, ovšem nepřinášejí pouze radostné pocity z jízdy. Bohužel k nim patří i dopravní nehody. Jedna tragická se v neděli večer stala poblíž Vlaštoviček nedaleko Opavy.

Řidička Nissanu Micra odbočovala z hlavní silnice doleva a z protisměru do jejího vozu narazil jednačtyřicetiletý motocyklista. Utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel. Žena byla zraněna jen lehce. Okolnosti srážky momentálně prověřuje policie.

Tragická nehoda ve Vávrovicích.
Těžkou nehodu u Vlaštoviček motocyklista nepřežil

Podle Pavla Olšovce nejsou na Opavsku nebezpečné úseky, záleží totiž na chování účastníků silničního provozu. Údajně by to chtělo větší ohleduplnost ze strany řidičů aut.

„Dokumentuje to nedávná nehoda na okraji Opavy ve směru na Hněvošice. Od této obce přijížděl skútr a řidič, který vyjížděl z vedlejší silnice, mu nedal přednost,“ tvrdí Olšovec.

Na druhé straně rozhodně nejsou bez viny ani motorkáři. Především řidiči rychlých strojů se na cestách často pouští do zbytečně riskantních manévrů:

„Potíž je v tom, že mladí lidé bez patřičných zkušeností usedají na silné motorky. Je potřeba si ale uvědomit, že z takového stroje na jedničku vytáhnete 150 kilometrů za hodinu, přitom tam jsou ještě další rychlosti. Mladší generaci chybí to, co jsme měli my. Začínali jsme na pionýrech a přes další kubatury si prošli až k motorkám, na kterých jezdíme dnes,“ dodal Olšovec.