VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Majitelé restaurací: Zvláštní opatření kvůli salmonelóze v létě nepřijímáme

OPAVSKO-Průjem, zvracení, horečka a bolesti hlavy. Nejčastější projevy onemocnění zvaného salmonelóza, kterého se začnou lidé každoročně před letním obdobím obávat. Restaurace na Opavsku nejsou oproti jiným místům republiky nijak problematické.

3.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

„Je to stejné jako všude,“ potvrdila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Majitelé restaurací se shodují v jednom. A to, že během léta nemusejí přijímat žádná zvláštní opatření. „Žádná opatření na léto nepřijímáme. Máme všechno vybavení potřebné k tomu, aby k riziku nákazy salmonelózou nedošlo. Kontroly hygieniků nejsou nijak časté, přibližně dvakrát za rok. Všechno máme v pořádku,“ uvedla majitelka restaurace Štika v Dolním Benešově Jana Poláková.

Vedoucí bolatické restaurace U Pekařů René Kamrád zmínil, že vzhledem k tomu, že v restauraci nabízejí jen samé minutky, tak zde salmonelóza moc nehrozí. „Máme jen minutky, takže co uvaříme, jde ihned k hostům. Nevedeme hotová jídla, takže nic nepřechováváme. Doufejme, že nám nic takového nehrozí,“ podotkl Kamrád. Problémy neměly prozatím ani v Zámecké restauraci v Litultovicích. To potvrdila zdejší majitelka Ilona Pavelková. „Doufám, že ani žádné mít nebudeme,“ podotkla a dodala: „Nemáme žádné jídlo, které bychom museli v létě z lístku vypustit. Všechno pečlivě převařujeme, tatarky a majonézy používáme sterilizované. Snažíme se hygienu dodržovat.“ Podle jejích slov dělají lidé kolem Salmonelózy zbytečně velký povyk.

„Dělám v pohostinství dlouho a salmonelóza byla vždycky. Pořád jsou ta samá vajíčka, pořád ty stejné slepice a žerou pořád to samé co dříve. Všechno je naprosto stejné, jen pokuty jsou vyšší,“ uvedla Pavelková, která je přesvědčena, že dnes se hygiena dodržuje více. „Například majonéza i tatarka jsou dnes sterilizované a dřív je vyráběly restaurace z vajec a oleje,“ dodala. Zařízeni tak, že zvláštní opatření na léto přijímat nemusejí, jsou v restauraci U Hrocha. „Jedeme takhle celá léta a nemáme problémy. Vše je dostatečně provařené,“ potvrdil majitel Ctirad Schramm, který se nechal slyšet, že hygienické kontroly jsou časté. „Opravdu si to hlídají. Myslím, že je to správné,“ podotkl Schramm.

Také vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová je přesvědčena, že není důvod k tomu, aby restaurace přijímaly na léto zvláštní opatření. „Řídíme se nařízením EU, kde je všechno stanoveno. Kontroly v létě nejsou častější, jen se zaměřujeme na jiná zařízení. Například motoresty, občerstvení u koupališť, rekreační oblasti a podobně,“ vysvětlila Svrčinová. Jak také uvedla, denně se stává, že lidé nahlásí stížnosti nagastronomickázařízení.

3.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklostezka. Ilustrační foto.

Cyklostezka má spojit Kravaře s Benešovem

Veřejné prostranství v okolí Červeného kostela v Hlučíně. Ilustrační foto.

Červený kostel se dočká změn

Souhrn fotbalového víkendu

/VÝSLEDKY, FOTOGALERIE/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Festival Hrady přilákal do Hradce tisíce návštěvníků

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Na dvou pódiích se vystřídala dvacítka kapel a interpretů

V pondělí začíná rekonstrukce jedné z hlavních opavských dopravních tepen

Od Domu kultury Petra Bezruče v Opavě až po obchodní centrum na konci Kateřinek se bude pokládat nový asfalt.

AKTUALIZOVÁNO

II. LIGA: Opava – Sokolov 0:0

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Po střeleckých hodech přišel půst. Opavští fotbalisté v sobotu na domácím trávníku uhráli se Sokolovem pouze bezbrankovou remízu. Slezané přitom v prvním poločase měli několik šancí, ani jednu ale neproměnili.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení