Cílem je zvyšovat praktickou odbornou připravenost, odborné znalosti a dovednosti žáků. Tím rostou jejich šance k uplatnění na trhu práce nejen na území České republiky, ale též v celém prostoru EU.

Do projektu Praxis vstoupila škola v letošním školním roce v rámci partnerské spolupráce středních škol Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Tři skupiny žáků oborů kuchař-číšník, cukrář a kadeřník-kadeřnice vytvořili tři minipodniky s cílem rozvíjet podnikatelské znalosti. Teoretické i praktické úkoly zpracovávají na základě reálných potřeb zaměstnavatelů.

Do projektu Praxis škola vstoupila s jasnou představou

Chce, aby si její žáci mohli vyzkoušet práci v reálném pracovním týmu na všech pracovních pozicích – vlastní odborná práce a výroba, zajišťování surovin a nákup materiálu, účetnictví, prezentace a prodej.

„Proto v letošním školním roce existují na naší škole tři žákovské minipodniky – školní žákovská Kafeterie, cukrárna Karamelka a Hair Beauty Studio," uvedla zástupkyně ředitelky pro praktické vyučování Marcela Urbišová.

Program Erasmus+ je vzdělávacím programem EU na období 2014 až 2020. Jeho cílem je podpora spolupráce a mobility ve všech sférách vzdělávání, tedy i v oblasti odborné praktické přípravy. Program je koncipovaný jako pracovní stáž, která rozvíjí zejména kvalitu inovativních metod v praxi odborného vzdělávání prostřednictvím mezinárodní spolupráce.

Účastníci se zdokonalují nejen v odborných praktických, ale též v jazykových dovednostech.

Nový mezinárodní program podporuje vzdělávání i sport

Projekt Erasmus + je novým mezinárodním vzdělávacím programem Evropské unie na období 2014 až 2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu mládeže. I do tohoto programu se škole podařilo v letošním školním roce zapojit.

Je to program, do kterého se může zapojit žák, který dovršil šestnáct let, nemá kázeňské a studijní problémy, jeví zájem o obor, je flexibilní, adaptabilní a komunikativní, zvládá němčinu na solidní úrovni.

„Konkrétně pro naše žáky to znamená, že skupina osmi žáků maturitního oboru hotelnictví a žáci oboru kuchař-číšník vykonává praktický odborný výcvik v bavorském městě Ruhpolding," říká vedoucí učitelka odborných předmětů a garant programu Erasmus+ Diana Volejníčková.

Zahraniční spolupráce je pro studenty výhodná

Při výběru německého Ruhpoldingu vycházelo vedení šilheřovické školy z předchozí letité úspěšné spolupráce. Majitele a provozovatele restauračních a hotelových pracovišť, ve kterých její žáci pracují, dobře zná. Velkou výhodou je, že pokud tuto zahraniční studijní stáž úspěšně absolvují, získají Europass – mobility, ve kterém se zaznamená jejich stáž v rámci EU.

Tím se značně zvýší jejich úspěšné uplatnění na trhu práce v rámci ČR i EU. „Domnívám se, že poznání jiného prostředí, jiné národní mentality a německé gastronomie je dobrá zkušenost. Naši němečtí partneři připravují pro účastníky programu i různé volnočasové aktivity," dodává D. Volejníčková.

Nabízí se především aktivity sportovní a poznávací, protože Ruhpolding leží v podhůří Alp a je místem konání známých biatlonových šampionátů.