VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Opavské Slezsko má výraznou gastronomickou tvář

V souvislosti s přípravami na třetí ročník soutěže restaurací Týden slezské kuchyně, která proběhne od 15. do 24. dubna, je dobré se zamyslet nad naší regionální kuchyní.

20.3.2016 1
SDÍLEJ:

Gastronomické centrum v Opavě nabízí zájemcům různé druhy kurzů a zážitkových večerů.Foto: Martin Kůs

„Slezsko, a tedy ani jeho gastronomii, nelze z historického hlediska vnímat jako celek. Dnes je Slezsko rozděleno na českou a polskou část. Až do poloviny 20. století se oblast nacházela na rozhraní tří kultur. Dominantní byla německá, dále pak polská a česká.

Kulinářsky ale není jednotná ani podstatně menší, nově vymezená turistická oblast opavské Slezsko. Odlišnosti ve stravování jsou dodnes patrné v původních částech rakouské, tedy cisarské a pruské neboli prajzské," vysvětlil zástupce vedoucího Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda.

Nejen slezskou kulturu, ale i kuchyni, významně ovlivnilo nahrazení německého obyvatelstva osídlenci. „Polská část Slezska je dnes silně ovlivněna příchodem obyvatel z polského vnitrozemí a z tak zvaných kresů, tedy předválečného polského území, to je dnešní Ukrajina a Bělorusko. Dokládají nám to pokrmy jako pirohy, žurek, baršč nebo bigos.

Česká část Slezska pak nese stopy moravské, české i německé kuchyně. Za tradiční pokrmy české části můžeme považovat například chlebovou polévku s názvem brotka nebo také chlebjanka či kobzole v munduru," pokračoval Alexandr Burda.

Protože na Těšínsku a k opavskému Slezsku příslušejícímu Hlučínsku k výměně obyvatel nedošlo, uchovaly si tyto oblasti v gastronomii své specifické postavení.

„K výrazným pokrmům patří například hlučínské koláče, bínenštych nebo černá mačka. Romantický název slezské nebe pak nese pokrm složený z bramborových knedlíčků s důlkem, tak zvané klusky. Dále k němu patří ovocná omáčka a pečené maso," poznamenal.

Koho by zajímalo, jak se stravovali lidé na venkově v 19. století, může sáhnout po knize Opavský venkov před 100 lety, o jejíž vydání se zapříčinila Místní akční skupina Opavsko. Čtenáři v ní najdou jednoduchý popis tehdejší gastronomie.

„I přesto ale můžeme hovořit o pestrém výčtu třeba polévek. Jejich názvy jako kapalková, voděnka, štírka nebo ludzena dávají jen matně tušit, z čeho byly vlastně připraveny. Stejně tak zůstává dnešním generacím mnohdy utajeno, jak připravit poplamyky, halečky, rapuncku nebo rychlou večeři s názvem mrtvý v truhle," doplnil Alexandr Burda.

S některými z těchto pokrmů se v rámci nabídky restaurací v Týdnu slezské kuchyně budou lidé moci setkat často. S jinými se zájemci mohou seznámit také na půdě Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě, kde se zúčastňují kurzů a zážitkových večerů. Kromě ochutnávky historie by však týdenní gastronomická akce měla přinést i poznání toho, co vlastně region opavské Slezsko přináší dnes.

Velký důraz je kladen především na regionální suroviny, a tak organizátoři přinesou lidem možnost, aby ochutnali výrobky místních řezníků, pekařů, sýrařů, pražičů kávy a řady dalších.

Více o soutěži se můžete dozvědět na www.opavske-slezsko.cz.

Veronika Bernardová

Autor: Redakce

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tyčkařská exhibice na Dolním náměstí v Opavě.
46

Další ročník tyčkařské exhibice zaplnil Dolní náměstí v Opavě

Parkování pomocí SMS například zavedly velká nákupní centra v Praze či v Brně už na přelomu let 2010 a 2011. Například v Olomouci lze platit parkovné pomocí SMS od letošního července.

SMS parkovné v Opavě se může zpožďovat

Dočká se hřiště s umělým povrchem rekonstrukce?

Kylešovice - Zastupitelé města se v období letních prázdnin výjimečně sešli na svém zasedání, na kterém se shodli, že budou stejně jako v minulém roce žádat o dotaci  z programu vyhlášeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Bolatice ožijí oslavami dožínek

/POZVÁNKA/ Tradiční oslavy dožínek jsou v Bolaticích na programu zítra. Zahájí je průvod, který vyjde od hasičárny směrem ke kostelu ve 13.45.

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, trest jí asi nehrozí

Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit

Fanoušky odveze na festival kyvadlovka z Opavy

Další zastávka festivalu Moravské hrady.cz bude v Hradci nad Moravicí. Na prostranství pod zámkem u hotelu Belaria už dnes vyroste stanové městečko, VIP kemp a také dvě pódia, na kterých se během pátku a soboty 19. srpna vystřídá celá řada jak českých, tak i slovenských interpretů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení