Cílem je zastavit u účastníků ve věku nad sedmdesát let úbytek svalové hmoty, která seniory postihuje a ohrožuje.

Ve Slezské nemocnici je zapojeno osmačtyřicet seniorů ve dvou skupinách.

„Do cílového počtu nám chybí ještě šest a uvítali bychom, kdyby se nám co nejdříve přihlásili. Určitě nebudou litovat,“ říká primářka geriatrického a doléčovacího oddělení Slezské nemocnice Ingrid Rýznarová.

Zájemci se mohou přihlásit na číslech 553 766 780 a 553 766 791 nebo 724 486 630, případně mailem: Ingrid.ryznarova@nemocnicec.opava.cz a monika.janacova@nemocnicec.opava.cz.

Analýza metanolu. Ilustrační foto.
Před pěti lety vypukla metanolová kauza, zemřelo téměř 50 lidí

Studie SPRINT zahrnuje jednou týdně cvičení s fyzioterapeutem buď na rehabilitačním oddělení nemocnice nebo v Penzionu pro seniory v Rolnické ulici a jednou měsíčně přednášky, týkající se buď nemocí ve stáří nebo na téma, které si účastníci sami vyžádají. Jejich součástí je i lehké cvičení.

„Výstupy z uplynulého roku zatím nemáme, protože všechna data zasíláme k vyhodnocení do Itálie. Přesto jsme již zjistili, že účastníci studie mají za rok cvičení daleko lepší výkonnost, například zvýšenou rychlost chůze či podstatně větší sílu při stisku ruky,“ konstatuje primářka Rýznarová.

Začátkem října se v Římě setká s dalšími představiteli řešitelských týmů ze všech zapojených států. Na setkání si účastníci vymění dosavadní zkušenosti a vzájemně se budou informovat o výsledcích jednotlivých center. 

Fotku podvovnice mají u baru zaměstnanci opavské Ka-varny.
Podvodnice nechala opavské restaurace být, teď řádí na Frýdeckomístecku