V této anketě existují některé neměnné konstanty. Jednou z nich je například obsazení jednoho z moderátorů.

Za moderátorským pultem totiž opět nechyběla bývalá Miss České republiky a současná starostka Kravař Monika Brzesková, byť její kolega Tomáš Tikal na začátku předstoupil před opavské publikum zcela sám a ve svém úvodním fejetonu dlouho mlžil.

Pro některá zažitá česká přirovnání nacházel různé ekvivalenty ve světě sportu a na pódiu používal i názorné ukázky s dobře maskovanou figurantkou, v níž bystřejší diváci brzy rozpoznali právě Moniku Brzeskovou.

A nebyla by to ta správná anketa bez špičkování mezi bývalou misskou a trenérem basketbalistů BK Opava Petrem Czudkem.

Ten se i v minulých ročnících na pódiu objevoval často, ale letos k tomu měl speciální důvod. Kromě toho, že jeho klub získal prvenství v kategorii sportovních kolektivů, byl on sám uveden do síně slávy opavského sportu.

„Většinou se tato cena udílí těm, co se sportem dávno skončili. Teď bych měl pro noviny říct, že jsem vděčný, poděkovat těm, co mi dali hlas a zamáčknout slzu,“ poznamenal s nadhledem a vtipem sobě vlastním Petr Czudek.

Vítěz kategorie juniorů se dal trochu očekávat. Čtvrtkařka Sokola Opava Barbora Malíková se totiž loni v keňském Nairobi stala dorosteneckou mistryní světa a napodobila úspěchy bývalých českých atletických hvězd.

„Byl to obrovský zážitek. Když jsem běžela, bylo na stadionu třiapadesát tisíc lidí. Doufám, že ještě někdy budu mít možnost běžet před tak nabitým hledištěm,“ uvedla vycházející hvězda opavské atletiky, jejíž trenérka Jana Gellnerová se později během večera společně s koučem fotbalistů Slezského FC Romanem Skuhravým stala trenérem roku.

Mezi handicapovanými sportovci zvítězil kulturista Daniel Minster. Udělovala se také cena určená mediální hvězdě Deníku, který byl partnerem celé akce.

Docenění úspěchů se tímto způsobem dostalo talentované opavské plavkyni Zuzaně Volovecké.
K velmi zajímavému finále vygradovala hlavní kategorie jednotlivců dospělých.

V závěru se rozhodovalo mezi travním lyžařem Janem Gardavský, který loni na světovém šampionátu posbíral tolik medailí, že když si je podle svých slov všechny pověsil na sebe, bolelo ho za krkem, a elitním rozehrávačem BK Opava Jakubem Šiřinou.

Nakonec padla volba na druhého jmenovaného, jenž tak podtrhl vynikající loňskou sezonu opavského basketbalu. Na pódiu vítěze zpovídal Tomáš Tikal, který mimochodem moderování zvládl na jedničku a po celý večer společně s kolegyní Monikou Brzeskovou vydatně bavil publikum.

Vzhledem k tomu, že Jakub Šiřina už v minulosti anketu vyhrál a získal hlavní cenu v podobě horského kola, stočila se řeč k tomu, co bude dělat s dalším bicyklovým přírůstkem.

„Můj spoluhráč Martin Gniadek si na něj dělá zálusk, tak kdo ví,“ usmíval se Jakub Šiřina.

Výbornou atmosféru rovněž podtrhl doprovodný program. Kromě vystoupení mladých basketbalistů a gymnastek pohladil po duši i hlas Terezy Bartošové, herečky a rovněž vynikající zpěvačky Slezského divadla.

Svatební veletrh inspiroval opavskou veřejnost
Svatební veletrh inspiroval opavskou veřejnost