VYBRAT REGION
Zavřít mapu

TÉMA: Alkoholici pili vesele dál

Opava /PROHIBICE/ – Kdo čekal, že záchytka po vyhlášení prohibice osiří, byl naivní. Mnozí pili v té době stejně jako před vyhlášením a možná i víc. To je názor zaměstnanců opavské záchytky, kteří měli zákazníky každý den.

7.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Vít Černý

Někdy opilci zaplnili všech šest lůžek, jindy pouze část, ale prostory rozhodně prázdné nezůstávaly. „Alkoholu je mezi lidmi podle všeho pořád dost a mnoha lidem je zřejmě úplně jedno, co pijí. Metanolovou hrozbu ignorují a jediné, co je zajímá, je možnost házet do sebe panáky nějaké kořalky," konstatuje pracovnice Stanislava Vítková.

Během prohibice vedli mezi alkoholem zmoženými návštěvníky opavské záchytky muži, ale minulý pátek v pravé poledne navštívila její prostory i žena. Na erárním lůžku vyspávala svůj opilecký sen do tří hodin nad ránem, protože v půl čtvrté už musela uvolnit svou postel dalšímu zájemci, pohrdajícímu jakoukoliv prohibicí.

Ilustrační foto.

Stanislava Vítková ví o dopadech alkoholu své a nad chamtivostí podnikatelů, kteří jeho úpravou otrávili veřejnost, jen nevěřícně kroutí hlavou. Trest, který pro ně navrhuje, nemá s humanizací nic společného a většina lidí v Česku by s ní rozhodně souhlasila. Nejenom ji zřejmě zajímá i to, co se stane s alkoholem staženým z regálů. Předpokládá, že se po čase nejspíš zase dostane do oběhu.

„Teď všichni upozorňují na to, kolik lidí zemřelo na metanol. Nikdo ale nemluví o těch, kteří denně umírají na etanol. Rozdíl je jen v tom, že podstupují k hrobu delší cestu," upozorňuje Stanislava Vítková zcela realisticky na problém, u kterého je diskuse asi zbytečná.

Pálenicím prohibice neublížila

Kdo očekával, že bude mít prohibice v našem regionu těžký dopad na pěstitelské pálenice, mýlil se. Období „sucha" je prý nikterak nepoznamenalo a zákazníků měly dost. Nouzi o zákazníky prý neměli například ani v pěstitelské pálenici v Hněvošicích. Metylalkoholová aféra a s ní související vládou vyhlášená prohibice tady obchody nijak neomezila. Množství lidí přicházejících si tu nechat vypálit z vlastního ovoce kořalku se nezměnilo.

Provoz jel údajně normálně i přes hojnější kontroly celníků a všude panující strach z otrav alkoholem. Jak také vysvětlil jeden ze zdejších zaměstnanců, při žádných kontrolách zde nebyl nalezen důvod k udělení jakýchkoli zákazů či opatření.

Ilustrační foto

To v Lihovaru a likérce ve Velké Polomi vládne jen poloviční spokojenost. Výrobky vlastní značky totiž za prohibice musela společnost stáhnout. „Není to příjemné. Své výrobky jsme museli dočasně uskladnit," potvrzuje František Lehner z Lihovaru a likérky Velká Polom spol. s r. o.. To má samozřejmě výrazně negativní vliv na ekonomiku podniku.

Dobrou zprávou pro firmu je tak alespoň to, že rovněž i jejich pěstitelská palírna, podobně jako jiné, úbytkem zájemců netrpí. „V poslední době jich chodí naopak poměrně dost. Někteří se sice ptají, jestli je to všechno bezpečné, ale tady se nemají čeho bát," tvrdí František Lehner na závěr

Cukráren se prohibice nedotkla

Některé zajímalo, zda měl zákaz prodeje a konzumace tvrdého alkoholu nepříznivý dopad také na cukrárny. Výsledek je ovšem z pohledu opavských cukráren veskrze pozitivní. Určitě si vybavíme zákusky jako koňakové špičky nebo třeba kokosové řezy, do nichž kapka alkoholu rozhodně patří. K žádnému dramatickému vyklízení pultů se sladkými dobrotami ale nedošlo.

„Zásadním způsobem se nás prohibice co se zákusků týká nedotkla. Do tiramisu sice třeba přidáváme mandlový likér, ale ten nepřekračoval povolené množství alkoholu," vysvětloval majitel Cukrárny – Občerstvení – Krčmář v opavské Ostrožné ulici Jiří Krčmář.

Ilustrační foto.

Spousta dalších cukráren ve slezské metropoli odebírá zákusky od hradeckého podniku Kamahaj, jenž při výrobě alkohol vůbec nepoužívá. „Nijak zvlášť jsme to nepocítili. Nemohli jsme akorát míchat mojita a podobné nápoje. Sem tam se k nám stavili někteří zákazníci na štamprli, takže tohle jsme během prohibice zatrhli," hlásili nám z kavárny Marlenka, kam si spousta Opavanů chodí pochutnat na dobrém zákusku.

Na počtech opilců se prohibice nepodepsala

Zákaz podávání a prodeje tvrdého alkoholu se překvapivě nikterak nepromítl do množství extrémně podnapilých lidí konajících nepořádek v opavských ulicích. Nijak viditelně prohibice údajně nezasáhla ani do počtů podnapilých řidičů a cyklistů. Prohibice neprobihibice, Opavané si užívali alkoholu v minulých dnech stejně jako vždy.

Vysvětlení je prosté. Buďto si nalezli vlastní neoficiální zdroje kořalky, nebo nic nekomplikovali a přesedlali na pivo či víno. „Situaci v období prohibice jsme vnímali úplně stejně, jako by prohibice nebyla. Obvyklá situace byla například i v podobě silně podnapilých osob, které byli převezeny do protialkoholní záchytné stanice v Opavě," potvrzuje Pavla Losertová z oddělení prevence kriminality opavské městské policie.

Ilustrační fotografie.

Kupříkladu předminulé úterý musel být na záchytku převezen jednapadesátiletý muž, který si ustlal na chodníku v Pekařské ulici. Dechová zkouška u něj ukázala hodnotu 2,84 promile. Nouze prý nebyla ani o klasické přestupky, jakými je mimo jiné popíjení alkoholu na veřejnosti, což většinou realizují bezdomovci nasávající ve městě levná krabicová vína.

Bezpečněji pak nebylo v době prohibice ani na silnicích. Při kontrolách se pořád nacházelo dostatek řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem. A to se týká rovněž cyklistů, kteří nepovažovali podnapilost za důvod k tomu, aby na bicykl nesedali. Dá se tedy říci, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu policii podle všeho nikterak práci s opilci neulehčil.

Hospody odlivem hostů netrpěly

Provozovatelé restauračních podniků a hospod na Opavsku, kteří se s přicházející prohibicí obávali odlivu hostů, nakonec nad výdělkem nesplakali. Zákazníků měli pořád dost. Jak je to možné, že se z oběhu stáhne nebývalé množství tvrdého alkoholu, a lidé přesto do restaurací nepřestanou proudit ve velkém? Odpověď je nasnadě. Drtivou většinu hospod na Opavsku totiž tvoří pivnice.

A jak již vyplývá ze samotného názvu, hlavní sortiment, kvůli kterému sem lidé chodí, tvoří zlatavý mok, a nikoli likéry, destiláty a kořalky. „Ne, prohibice tu vůbec poznat nebyla. Lidi sem chodí na pivo. Tak dva až tři hosté si sem tam dají nějakého panáka a v pátek se objednávají tradičně nějaké ty fernety a podobně, ale hlavně se tu odjakživa pilo pivo," říká kupříkladu sympatická žena za výčepem pivnice U Mnicha v Ostrožné ulici v Opavě.

Ilustrační foto.

Trochu větší dopad měla prohibice na bary. Do těch se přece jen chodí povětšinou zástupci mladší generace, kteří si rádi dají panáka něčeho „lepšího". Avšak ani tady nedošlo k žádnému katastrofi ckému dopadu. Tedy alespoň co se návštěvnosti týká. „Trochu slabší to možná párkrát bylo, ale nijak moc. Ono to mělo spíše dopad na obrat. Zákazníci totiž prostě začali pít místo tvrdého pivo, a to je samozřejmě cenově mnohem levnější," vysvětluje například mladá půvabná barmanka z Motoscoot baru sídlícího rovněž v Ostrožné ulici, a to jen co by kamenem dohodil od pivnice U Mnicha.

Hospody i bary na Opavsku dle všeho udržel v době prohibice na nohou zejména fakt, že i Slezané jsou hlavně národem pivařů.

Autor: Redakce

7.10.2012
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Žůrek soutěží pod číslem šest.
2

Bude Muž roku z Opavy?

Pohřešovaná Helena Kanalošová z Frýdku-Místku.
1

Policisté hledají dívku z dětského centra

Opavské kulturní léto se rozloučí multižánrovým Koupákem

/POZVÁNKA/ Městské koupaliště v Opavě ožije v sobotu 26. srpna náloží hudby a zábavy. Koná se zde totiž druhý ročník akce s názvem Koupák.

Pěstounská péče? Zájemců na Opavsku je málo

Převzít do péče dítě o to má v Opavě zájem jen velmi málo rodin. Například v loňském roce se jich přihlásilo pouze devět, z toho dvě měly zájem jen o péči na přechodnou dobu

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

AKTUALIZOVÁNO

Petr Zapalač: Chtěl jsem už první střelu proměnit v gól

/ROZHOVOR, VIDEO/ Na hřišti pobyl pětadvacet minut, i tak toho Petr Zapalač stihl hodně. Třicetiletý záložník v barvách Slezského FC se nejdříve blýskl krásnou střelou, kterou brankář Toma vyrazil. O pár minut později se rozhodl centrovat a byl z toho gól. Hlavou se trefil Jan Žídek. Slezané tak slavili cenné vítězství 2:1.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení