VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž Týden slezské kuchyně se blíží

/POZVÁNKA/ V týdnu od 15. - 24. dubna proběhne již třetí ročník soutěže Týden slezské kuchyně.

13.4.2016
SDÍLEJ:

Slezské nebe. Pokrm reprezentující náš region.Foto: archiv Slezské univerzity

„Původně se jednalo o produkt bakalářské práce studenta Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, kterou jsem vedl. Hlavním cílem bylo upozornit na regionální speciality a potravinářské výrobky místních výrobců, především menších živnostníků a firem," řekl zástupce vedoucího Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda.

Neznalost tradičních jídel slezské kuchyně se projevila také v jednom z průzkumů. „Před třemi lety jsme realizovali výzkum, který odhalil fatální neznalost Opavanů v oblasti místních výrobků. Pouze dvě procenta z dotazovaných dokázali uvést více než pět regionálních výrobků a pouze šest procent uvedlo takové speciality, které by uměli nabídnout návštěvníkům našeho kraje.

V nabídce restaurací však tyto pokrmy, snad jen s výjimkou slezské česnekačky, neexistovaly," vysvětlil.

S odstupem tří let se povědomí občanů o místní gastronomii podstatně zlepšilo. „Můžeme konstatovat, že je vyšší. Již loňský výzkum ukázal, že minimálně patnáct procent dotazovaných už bylo schopno určit jako regionální pokrm třeba Slezské nebe, Slezskou kachnu, kluski, cibulové zelí, černou mačku nebo brotku.

Další z průzkumů budou studenti realizovat opět příští rok a očekáváme, že tentokráte správně odpoví už každý pátý Opavan. Naše úsilí se tedy pomalu zhodnocuje a jsme přesvědčeni, že výrazná gastronomická tvář našeho regionu přiláká i turisty," pokračoval Alexandr Burda.

V letošním roce přijalo účast v soutěži Týden slezské kuchyně celkem třiadvacet restaurací.

„O jejich oslovení a seznámení s pravidly soutěže se postaral destinační management opavského Slezska, který letos po Slezské univerzitě přebírá nad akcí záštitu. Do soutěže přináší nové prvky, jako například fotografickou soutěž. Zároveň bych rád ocenil všechny restauratéry, kteří pochopili, že zapojením do soutěže pomáhají svému městu.

Za jejich energii, nadšení i poctivou přípravu jim za tým organizátorů děkuji," doplnil Alexandr Burda a dodal, že zároveň si mohou zájemci o celé akci podrobněji přečíst na webových stránkách Opavského Slezska.

Ve dnech 15. a 16. dubna pak Gastrocentrum Slezské univerzity nabízí také zážitkové gastronomické večery. „S aktuální nabídkou se zájemci nejlépe seznámí prostřednictvím našeho facebooku nebo internetových stránek Slezské univerzity. Kromě zážitkového menu přinese večer i zábavu a ponaučení o našem kraji," uzavřel.

Veronika Bernardová

Autor: Redakce

13.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Zapalač
AKTUALIZOVÁNO
50

Petr Zapalač: Chtěl jsem už první střelu proměnit v gól

Zápas 5. kola Fortuna národní ligy SFC Opava - FC MAS Táborsko 22. srpna 2017 v Opavě.
AKTUALIZOVÁNO
1 50

II. liga: Opava - Táborsko 2:1

Tak už jsme na světě

Vážení čtenáři, prostřednictvím našeho Deníku se opět můžete podívat na miminka narozená v opavské porodnici. Tentokrát přivítáme pět holčiček a jedenáct chlapečků.

Do Kateřinek se po roce vrací prestižní Velká cena Opavy

/POZVÁNKA/ Do areálu Jezdeckého klubu Opava-Kateřinky se budou tuto středu sjíždět závodníci se svými koňmi na čtyřdenní parkurový maraton. 

Doma jsem dlouho nebyl, přiznal elitní tyčkař Balner, odchovanec Sokola Opava

/ROZHOVOR/ Odchovanec opavského Sokola a elitní český tyčkař Michal Balner říká: "Když to půjde, budu skákat dále."

Organizátor běhu Breda city trail Jan Krejčíř: V sobotu může běžet celá rodina

/ROZHOVOR/ Už v sobotu odstartuje druhý ročník běhu Breda city trail. Na startu akce, která je určena pro celou rodinu, nebude chybět Česká Miss Earth pro rok 2015 Karolína Mališová nebo český basketbalový reprezentant a kapitán BK Opava Jakub Šiřina. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení