Ta zajišťuje jeho služby pro celý kraj. Koroner by měl být na místě ohledání zemřelého nejpozději do dvou hodin po ohlášení, což se ale v poslední době porušuje.

Koronerů je málo, a pokud je na směně jeden, který vyjíždí například na Novojičínsko, nestihne včas přijet k dalšímu případu třeba právě do opavského regionu. Lidé tak někdy musí čekat i několik hodin.

NOVÉ VÝJEZDOVÉ STANOVIŠTĚ

Vedení kraje proto zvažuje rozšíření těchto služeb také na Opavsku či Krnovsku, kde by mělo vzniknout druhé výjezdové stanoviště.

„Koroner by nefungoval přímo pod opavskou ani pod krnovskou nemocnicí, stále by byl zajišťován Městskou nemocnicí Ostrava. Situace je však taková, že zejména v našem regionu nestíhá koroner k zemřelému přijet včas. Proto na podnět náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Jiřího Martínka, který se intenzivně tuto situaci snaží řešit, hledáme takové lékaře, kteří by se na této službě podíleli," vysvětlil ředitel Slezské nemocnice Opava a Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

To, že se na koronera čeká mnohdy i hodiny souvisí se zvýšeným počtem jeho výjezdů k zemřelým.

ZAJIŠTĚNÍ DOPRAVY K ZEMŘELÉMU

Co se personálního řešení týká, nejednalo by se přitom o zaměstnance dané nemocnice, kteří by k ohledání vyjížděli. Koroneři bývají většinou najímáni z řad externích lékařů.

„Naše nemocnice by byla nápomocna především s organizací dopravy koronera k jednotlivýmj případům, zajištění auta by neměl být problém. Pokud se tedy dostatek lékařů podaří zajistit, určiě tato služba přinese výrazné urychlení ohledání zemřelého," doplnil Ladislav Václavec.

Koroner funguje v Moravskoslezském kraji od poloviny roku 2014. Tehdy ve funkci nahradil praktické nebo pohotovostní lékaře, kteří byli k ohledání zemřelých běžně přivoláváni.

Veronika Bernardová