VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V opavské jídelně teklo pivo proudem

Opava - V jídelně Zelený jelen by se v pátek 3. dubna zaleskly slzami dojetí oči každého milovníka piva. Prostor zaplnili studenti deseti krajských středních hotelových škol, usilující v krajském kole o postup do celostátního finále prestižní soutěže Princ výčepních.

6.4.2009
SDÍLEJ:

Porotce důkladně kontroloval stav nápoje a žádnou chybu neprominul.Foto: DENÍK / Jitka Hrušková

Vyhlašovatelem i garantem je tradičně Královský pivovar Krušovice a pořadatelem byla znovu Vyšší odborná škola a Hotelová škola v Opavě. Povolaných bylo hodně, ale vyvolená mohla být jen tři nejlepší družstva.

Šestnáctiletá opavská studentka Tereza Powadová vyhrála školní kolo a s nadějí i trémou čekala na to, jak se jí zadaří v krajském kole. „Trochu se mi klepou ruce a jen doufám, že mě nezradí. Ještě jsem nikdy tak nesoutěžila,“ říká drobná dívenka s trochu nervózním úsměvem.

Prozradila ještě, že jí pivo chutná a už byla volaná k pípě před porotu. V historii soutěže opavská „hotelovka“ pokaždé postoupila do finále a velmi často v něm zvítězila. „Vloni jsme měli Princeznu výčepních z mezinárodní soutěže. Byla to Tereza Kovačíková, a protože se letos musí intenzivně připravovat k maturitě, nezařadili jsme ji do týmu.

Šanci dostali spíše nováčci,“ říká pedagog opavské školy Alexandr Burda, který celé krajské kolo také moderoval. Připomíná, že správně čepované české pivo se musí točit do mokré sklenice pod úhlem 45 stupňů tak, aby se už od počátku vytvářela bohatě hustá pěna. Výčepní má pivo točit maximálně natřikrát a přesnou míru doladit jen posledními citlivými tahy pípou.

„Při soutěžích musí být tekutinou na rysku a zbytek sklenice vyplní pěna. V restauracích je správná míra piva tři až pět milimetrů pod rysku, protože tekutina dojde. Menší hladina je už podměrečná a porušuje práva zákazníka,“ upozorňuje Alexandr Burda.

Porotci pečlivě změřili výšku načepovaných nápojů a zhodnotili výkony soutěžících. Krajským Princem výčepních prohlásili Václava Bocka z jablunkovské školy a soutěž družstev vyhrál tým Vyšší odborné a Hotelové školy v Opavě ve složení Tereza Powadová, Kateřina Volná a Petra Bindačová, která skončila též třetí v soutěži jednotlivců.

Opavské studentky dokázaly, že dívky bývají za pípou perfektně zručné a v květnu pojednou usilovat o palmu vítězství do celostátního finále v Krušovicích.

Autor: Jitka Hrušková

6.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kravaře hostí Konzulární dny

Ilustrační foto.

Derniéra opery a divadelní Matiné

Vojtěch Wertich: Naše avia tady dostává opravdu zabrat

/ROZHOVOR/ Už více než dva měsíce brázdí obytná avie zvaná Amálka Jižní Ameriku. Naší redakci se opět podařilo spojit s jedním ze členů výpravy Vojtěchem Wertichem. A stejně jako minule, kdy jsme expedici zastihli při neplánované zastávce kvůli technickým problémům, i nyní má výprava nucenou pauzu. Tentokrát ji zavinily záplavy v Peru.

V Loděnici se začíná se stavbou suché nádrže. Zadrží velkou vodu

Povodí Odry letos bude realizovat celkem 17 akcí, které by měly podpořit prevenci povodní. Celkové náklady dosahují téměř dvou miliard.

Město pomohlo nemocným dětem

Po sbírce potravin pro potřebné, do které se zaměstnanci opavského magistrátu zapojili loni, se nyní rozhodli pomoci psychiatrické nemocnici. A to přímo pacientům dětského a dorosteneckého oddělení.

Pavel Zavadil: Opava si postup zasloužila

V Opavě bydlí čtrnáct let, nakonec ale proti Slezskému FC nenastoupil. Zkušeného záložníka brněnské Zbrojovky Pavla Zavadila absence ve čtvrtfinále MOL Cupu mrzela. Porážku svého týmu byl nucen sledovat pouze z tribuny.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies