Vyhlašovatelem i garantem je tradičně Královský pivovar Krušovice a pořadatelem byla znovu Vyšší odborná škola a Hotelová škola v Opavě. Povolaných bylo hodně, ale vyvolená mohla být jen tři nejlepší družstva.

Šestnáctiletá opavská studentka Tereza Powadová vyhrála školní kolo a s nadějí i trémou čekala na to, jak se jí zadaří v krajském kole. „Trochu se mi klepou ruce a jen doufám, že mě nezradí. Ještě jsem nikdy tak nesoutěžila,“ říká drobná dívenka s trochu nervózním úsměvem.

Prozradila ještě, že jí pivo chutná a už byla volaná k pípě před porotu. V historii soutěže opavská „hotelovka“ pokaždé postoupila do finále a velmi často v něm zvítězila. „Vloni jsme měli Princeznu výčepních z mezinárodní soutěže. Byla to Tereza Kovačíková, a protože se letos musí intenzivně připravovat k maturitě, nezařadili jsme ji do týmu.

Šanci dostali spíše nováčci,“ říká pedagog opavské školy Alexandr Burda, který celé krajské kolo také moderoval. Připomíná, že správně čepované české pivo se musí točit do mokré sklenice pod úhlem 45 stupňů tak, aby se už od počátku vytvářela bohatě hustá pěna. Výčepní má pivo točit maximálně natřikrát a přesnou míru doladit jen posledními citlivými tahy pípou.

„Při soutěžích musí být tekutinou na rysku a zbytek sklenice vyplní pěna. V restauracích je správná míra piva tři až pět milimetrů pod rysku, protože tekutina dojde. Menší hladina je už podměrečná a porušuje práva zákazníka,“ upozorňuje Alexandr Burda.

Porotci pečlivě změřili výšku načepovaných nápojů a zhodnotili výkony soutěžících. Krajským Princem výčepních prohlásili Václava Bocka z jablunkovské školy a soutěž družstev vyhrál tým Vyšší odborné a Hotelové školy v Opavě ve složení Tereza Powadová, Kateřina Volná a Petra Bindačová, která skončila též třetí v soutěži jednotlivců.

Opavské studentky dokázaly, že dívky bývají za pípou perfektně zručné a v květnu pojednou usilovat o palmu vítězství do celostátního finále v Krušovicích.