Zdržení, kolony a možné další komplikace v dopravě. Na to vše se nejspíše budou muset připravit motoristé projíždějící Opavou.

Od pondělí 21. srpna totiž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začíná s opravou povrchu dvou na sebe navazujících silnic s označením I/46 a I/56. Čilý pracovní ruch tak bude probíhat od křižovatky ulic Praskova a Nádražní okruh, dále po Ratibořské a skončí až u obchodního centra v ulici Hlučínská.

„Co bych říkal, radost z toho nemám. Jezdím autem denně a jakékoli zdržení je nepříjemné. Konkrétně trasu přes Ratibořskou a Hlučínskou směrem na Kravaře využívám pořád, takže když jsem se dozvěděl, co mě od pondělí čeká, nejásal jsem. Do práce budu vyjíždět dřív, protože člověk nikdy neví. Snad to stihnou v termínu a nebude to trvat do konce roku,“ komentoval chystanou rekonstrukci Petr Boček z Opavy.

V Opavě fungují takzvané inteligentní zastávky zatím na čtyřech místech.
Opavské chytré zastávky už jsou ve zkušebním provozu

Jeho černý scénář by se naplnit neměl, neboť podle informací ŘSD se stavaři mají v Opavě pohybovat jen do konce září. „Dokončení je předběžně plánováno na 30. září, záleží ale na klimatických podmínkách. V rámci opravy bude provedena výměna asfaltového souvrství, zařízení umístěných v komunikaci a obnova vodorovného dopravního značení,“ vysvětlila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Doprava bude omezena částečně. „Osobní doprava bude obousměrně ponechána ve zúženém profilu. Vozidla nad 3,5 tuny, kromě městské hromadné dopravy, složek Integrovaného záchranného systému a dopravní obsluhy, budou muset využívat objízdné trasy,“ pokračovala.

Práce by neměly probíhat najednou, nýbrž po etapách. To se ale nebude týkat odstraňování starého povrchu, který se uskuteční naráz. „Délka jednotlivých etap bude upravována dle aktuální situace na stavbě a místním podmínkám,“ dodala Ledvinová. O opravě vozovky budou řidiče dopředu informovat značky.

Ilustrační foto.
Města na Opavsku řeší jak eliminovat světelný smog

„Upozorňováni budou třeba už po vjezdu do města v Jaktaři. Doprava nebude omezena úplně, avšak problém by mohl nastat při odbočování na křižovatkách. Samotná realizace začne v pondělí, ale už v neděli se budou rozmisťovat značky,“ sdělil vedoucí oddělení správy dopravy a pozemních komunikací opavského magistrátu Rudolf Klein.

Plán na opravu silnice pochází z ŘSD.

„Město rekonstrukci nijak neiniciovalo. Víme, že na území Opavy se nacházejí daleko horší úseky, které je třeba opravit. Jedná se čistě o akci ŘSD. Co se termínu týče, myslím, že je zvolen dobře. Ještě jsou prázdniny, takže provoz není tak velký a je to určitě lepší, než kdyby to proběhlo někdy v zimě,“ mínil Rudolf Klein.

Slezský FC Opava - Sokolov 0:0
II. LIGA: Opava – Sokolov 0:0