Sklizeň cukrovky pomalu končí a zbylá řepa zůstává v zateplených ukládkách na poli, připravená k odvozu do cukrovaru. „Letošní cukrovka je hodně kvalitní s dobrou cukernatostí a dostáváme ji jen málo znečištěnou od hlíny,“ chválí ředitel útvaru základní suroviny Karel Veverka dodavatele.

Řepu závodu dodává pětaosmdesát dodavatelů z Opavska, Bruntálska, Karvinska, z Ostravska, Novojičínska a Frýdecko-Místecka. Z opavského cukrovaru míří navíc každý den plný vlak cukrovky do dceřiné společnosti cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

„Naši cukrovku tam posíláme proto, aby kampaň mohla v obou cukrovarech skončit přibližně stejně v první dekádě ledna,“ vysvětluje Karel Veverka převoz řepy. Výnosy cukrovky budou totiž letos historicky nejvyšší. Obrazně řečeno – mnozí dodavatelé na každém čtverečním metru „vypěstovali“ kilo cukru.

Vynikající zpráva je, že cukrovar předpokládá v dalších letech navýšení pěstitelské plochy i zpracovatelské kapacity. K tomu budou směřovat i připravované investiční záměry.

Jaká je historie opavského cukrovaru?

Cukrovarnickou historii začal opavský závod psát první kampaní v roce 1870, ale roku 1905 podlehla jeho surovárna ničivému požáru. Investice do technologie začaly přicházet až po první světové válce, ale stroje i přístroje druhá světová válka z větší části zase poničila. Původní závod tím dosloužil a práce na výstavbě nového cukrovaru začaly až v roce 1949.

První cukr z něj vyšel během kampaně roku 1953. S přibývajícími léty se závod dál modernizoval a v roce 1989 patřil mezi devět závodů Severomoravských cukrovarů. V roce 1992 spadal pod společnost 1. Slezská a od roku 1998 přešel do sítě rakouské společnosti Agrana. Kromě opavského zůstávají v provozu ještě cukrovary v Dobrovici, Českém Meziříčí, Hrušovanech nad Jevišovkou, Litovli, ve Vrbátkách a v Prosenici.