Ne vždy bývaly veřejnosti přístupné jindy než jen o bohoslužbách. Nyní je tomu jinak. Letos v květnu totiž odstartoval projekt Ostravsko opavské diecéze (OOD) s názvem Otevřené chrámy, jehož hlavním cílem bylo právě přiblížení kostelů a chrámů veřejnosti.

Na Opavsku a Bruntálsku tak mohou zájemci navštívit jedenáct objektů, ve většině z nich mají k dispozici také průvodce. „V celém kraji dosud v rámci projektu zavítalo do kostelů a chrámů bezmála padesát tisícovek lidí. S tím jsme ani nepočítali a jsme moc rádi,“ zhodnotil manažer pro Církevní turistiku z OOD Martin Hiltavský.

Konkrétně na Opavsku se v květnu jednalo o 3900 lidí, v červnu 4380 a během července navštívilo některou z památek v okrese hned 6000 zájemců. Kostel sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí si pak za tři měsíce prohlédlo 1800 zájemců. Jedním z nejvýznamnějších poutních míst v bruntálském okrese je Cvilín. A i ten se může pyšnit vysokou návštěvností. „V květnu sem zavítalo 1500 lidí, v červnu 2200 a v prvním prázdninovém měsíci pak 2960. Dohromady tedy více než šest tisícovek zájemců,“ pokračoval.

Kostel sv. Jana Křtitele. Ilustrační foto.
Brány kostela se otevřely

Všechny objekty v obou okresech budou lidem přístupné až do 31. října, se dvěma opavskými výjimkami. Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie bude otevřena až do 31. prosince, zatímco kostel svaté Hedviky jen do 31. srpna.

Oblíbené jsou také komentované prohlídky staveb, které zatím v projektu Otevřené chrámy nefigurují. Třeba v Opavě se jedná o kostel svatého Vojtěcha a kapli Svatého kříže neboli švédskou kapli. Společná setkání s průvodcem organizuje již několik let Opavská kulturní organizace (OKO).

„V letošním roce zatím činí návštěvnost 952 lidí. Nejvíce jich zavítalo do kostela sv. Vojtěcha, který se pro ně letos otevřel poprvé. Oblíbená je i kaple Svatého Kříže,“ vyjmenovala ředitelka OKO Jana Hynarová. Právě do švédské kaple mohou zájemci zavítat i dnes, a to od 17 hodin. Nejen na tuto, ale i na všechny ostatní komentované prohlídky je však nutná předchozí rezervace na čísle 734 518 907 nebo na recepci Obecního domu.

Veřejné prostranství v okolí Červeného kostela v Hlučíně. Ilustrační foto.
Červený kostel se dočká změn

V Krnově mohou lidé navštěvovat také synagogu, a to celoročně. „O komentované prohlídky je rok od roku vyšší zájem. Přijíždějí skupiny i jednotlivci z celé republiky, zejména z Prahy a také cizinci,“ uvedl průvodce Tomáš Sedlák.

Včera jsme zde zastihli rodinu Vyvialovu. „V Krnově máme dědu, já jsem z Litoměřic, babička z Prostějova. Přišli jsme si prohlédnout synagogu, za prohlídku tří krnovských pamětihodností dostaneme v infocentru pamětní minci,“ vysvětlila mladá návštěvnice synagogy.

„Ano, je to hra, kterou máme společně s Prudnikem a Jeseníkem. Zájemci navštíví devět vyhlídkových míst v těchto třech lokalitách a z nich si ve vandrovní knížce odnesou otisk razítka. Když v Krnově navštíví věž radnice, nejvyšší patro synagogy a rozhlednu na Cvilíně, mohou si vyrazit krnovský groš Matyáše Korvína,“ doplnila pracovnice krnovského infocentra Zuzana Melcrová.

Veronika Bernardová, Gabriela Mathiasová