Registrovaných střelných zbraní na Opavsku každý měsíc přibývá. Podle zkušeností prodejců je hlavním důvodem bezpečnostní situace ve světě. Stále se množící teroristické útoky však nemusejí být jediným důvodem proč si pořídit zbraň.

Svou roli může sehrát také kriminalita v okrese, kdy lidé chtějí chránit nejen sebe, ale i svůj majetek. Někteří evropští politici přitom bojují za to, aby se počet legálně držených zbraní snižoval.

S tím ovšem nesouhlasí prodejce z opavského Tobiášku Přemysl Stavovský: „Tihle lidé jsou naprosto odtrženi od reality. Je třeba si uvědomit, že drtivá většina teroristických útoků není páchána legálně drženou zbraní. Takoví lidé by totiž neprošli náročnými testy a nesplnili by podmínky pro získání oprávnění. Vy, pokud budete chtít mít zbraň, musíte projít zdravotní prohlídkou, mít za sebou úspěšné střelby. Riziko, že se zbraň takto dostane do rukou šílence, je opravdu malé, i když pochopitelně nikdy nemůžete vše zaručit na sto procent."

Zbraně si však nepořizují pouze muži, kteří se chtějí cítit bezpečněji. Do obchodů chodí ve větším počtu než v minulosti také ženy či starší lidé. „To je pravda, chodí sem i důchodci nebo lidé před důchodového věku. Někdy ani netouží po tom mít zbraň kvůli obraně, ale je to pro ně koníček nebo jsou to sběratelé," dodává Přemysl Stavovský.

Za novou zbraň lidé v průměru zaplatí do dvaceti tisíc korun, pokud nezvolí starší, a tedy levnější variantu. Získat potřebná oprávnění k nákupu zbraně ovšem nemusí být ve výsledku tak jednoduché, jak si mnozí z žadatelů představují. „Úspěšnost je zhruba šedesátiprocentní. Zájemci nemusejí zvládnout testy nebo zkrátka nejsou dostatečně přesní při střelbě," vysvětlil Karel Strakulák, který pracuje jako správce Střelnice BOIS v Opavě.

Vztah ke zbraním se pro některé lidi vlivem dění ve světě skutečně mění. „Já jsem si nikdy neuměl představit, že budu mít doma zbraň. V amerických filmech to člověk chápe, ale mít ji přímo doma? Každopádně z terorismu mám obavy a nezatracuji lidi, které to dovede až ke koupi zbraně," říká student Jakub Černoch.

Petr Večeřa