Expremiér Andrej Babiš si zapíše do diáře včerejší den jako černé pondělí. Dopoledne se dozvěděl, že pekárnám Penam z holdingu Agrofert bude odebrána dotace na toustovou linku ve výši sto milionů korun. To by bývalá Babišova firma jistě unesla.

Co ale nemusí unést on sám, je rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha o postoupení kauzy Čapí hnízdo soudu. Poslance Babiše letos sněmovna vydala potřetí k trestnímu stíhání, ale poprvé po sedmi letech se návladní rozhodl věc postoupit dál.

Kateřina Perknerová
Když zrušíme Nohavicovi koncert, máme splněno?

Došlo k tomu poté, co bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zamítl Šarochův návrh na ukončení kauzy. „V této věci byly splněny zákonné podmínky, které trestní řád spojuje s podáním obžaloby,“ uvedl nyní mluvčí Městského státního zastupitelství.

Na lavici obžalovaných tedy usedne bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová Nagyová a Andrej Babiš.

Expremiér je přesvědčen, že u soudního stolce obhájí svou nevinu. Jak sdělil Deníku, věc vnímá jako „vykonstruovaný politický proces“. Jenže žaloba údajně nashromáždila dostatek důkazů, aby mohla pro Babiše žádat trest. A to nikoliv bagatelní. U soudu se bude zpovídat z pomoci k dotačnímu podvodu, za což je sazba až deset let vězení.

Kateřina Perknerová
Politici vyložili karty na stůl

Leckoho samozřejmě mohou přepadnout pochybnosti ohledně Šarochova předlouhého váhání. Zasáhl až ve chvíli, kdy Babiš skončil v opozici. Možná opravdu získal nové nezpochybnitelné důkazy, například od Babiše juniora, ale třeba jen vyčkával, jak se otočí stranické kormidlo. Což by muže práva naprosto nemělo zajímat.

Naopak pro politika je to věc klíčová. A pro presumptivního prezidentského kandidáta téměř osudová. Válka na Ukrajině a Šarochova obžaloba obírá Andreje Babiše o poslední zrnka naděje. A všechny trumfy dává do rukou generála v.v. Petra Pavla.