I takovým vtipem by se dala popsat vlna veřejné nevole, která doslova smetla ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Tak například v anketě CNN Prima News pouze 520 respondentů hlasovalo pro to, že má Prymula zůstat ve funkci. 8900 bylo pro jeho odvolání.

Přitom plukovníkova vina byla – objektivně – minimální. Je klidně možné, že pardubický rodák skutečně netušil, kam ho to Faltýnek vlastně na noční jednání pozval. Salonek restaurace Rios’s na staroslavném Vyšehradě klidně mohl považovat za soukromé prostory.

Epidemiolog Roman Prymula
Prymulův nástupce byl vybrán. Ministrem zdravotnictví má být lékař Jan Blatný

Můžeme se samozřejmě ptát, proč si někdo po odchodu z – jak sám tvrdí – církevní stavby zandavá do kapsy peněženku, ale z hlediska možné nákazy to byla vlastně prkotina.

Tím klíčem k lynči Romana Prymuly je samozřejmě symbolika celé situace – žádný ministr nemůže vybízet občany k dodržování pravidel, které sám poruší. Nicméně ani to by nestačilo.

Pravým důvodem nevole veřejnosti je, že lidé už prostě začínají být příšerně naštvaní. Naštvaní na to, že se pravidla mění každý třetí den, naštvaní na ty, kdo jim tvrdili, že všechno je pod kontrolou a nebylo. A naštvaní na osud – protože i když ne každý má živnost, všichni jsme měli nějaké plány, které epidemie, rozlévající se nyní po krajině jako potopa, zhatila.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Prymula je ochoten rezignovat, pokud bude nástupce. Za schůzku se omluvil

Roman Prymula mohl být spasitelem a odchází jako terč nenávisti a posměchu. Soudě podle jeho vystoupení na tiskové konferenci, jemu samému to připadá nespravedlivé, asi jako v tom vtipu v úvodu mého sloupku. A stalo se tak proto, že podobně nespravedlivá ta epidemie připadá nám.

Přeji vám všem pevné nervy..