Věta z prastarého slabikáře, uvedená v titulku, je aktuální i teď. Na rozdíl od socialismu, kdy jsem se učil číst, je masa všude dost. Problém je v tom, že ho mnozí nechtějí. Ať už se soucitu se zvířátky, nebo v obavách o osud planety, nebo prostě proto, že tu máme kytičkovou módu.

Masobaroni, řezníci a uzenáři, párkaři a drůbežáři se teď hrnou do protiútoku. Nejprve přišli s kampaní, té dali nadmíru poetický název: „Žereme maso“. Také to slyšíte a vidíte? Zuby trhají stehno, mlaskání, slina stéká po bradě spolus mastnotou. A k tomu korbel piva. Masožravcovo nebe, veganovo peklo.

Kateřina Perknerová
Podivné vzkazy voličům

Teď jdou masaři ještě dál. Chtějí po Bruselu, aby zatrhl klamavé názvy jako steak, fish and chips nebo svíčková pro jídla uhnětená převážně ze sóji. Ani gram masa v nich není. (Ono je tedy otázkou, proč je veggie restaurace vůbec zavádějí, proč nechávají opovrhovanou potravinu aspoň v názvu.)

Pojďme však k věci. Mají pravdu ti, kdo brání živočišnou stravu? Nebo jsou jako rozbíječi strojů? Nadřou se, naštvou, ale nové, masaprosté době stejně nezabrání. Bude pojídání zvířat, (s výjimkou cvrčků a jiné žoužele) za pár let nezpůsob?

Proti sobě stojí dva principy: Člověk coby druh je všežravec. Maso, které si dovedně zpracovává, je přirozenou součástí jeho potravy. Bez něj nebude prospívat ani tělesně, ani duševně.

Člověk coby tvor nadaný vědomím, je soucitný a zodpovědný. Je mu smutno z týrání zvířat ve velkochovech a oškliví si každoroční myslivecká jatka. Lovná v nich nemá šanci. A ještě náš jedinec nyní pořád slyší, že hospodářská zvířata jsou pro klima větší hrozbou než čadící krabice na kolech.

Luboš Palata
Orbán podrazil Ukrajinu a ztrapnil Česko v čele Unie

Co tedy převažuje?

Když mluvíme o světě jako celku, tak jistě masožravost. Mluvíme-lio vyspělé, sebemrskačské a toleranci stále rozšiřující Evropě, bude to jiné. Doba, kdy dostanou zvířata svou deklaraci práv, se blíží.

Nekruťme hlavou. Kdo by v 16. století řekl, že kmán může být roven markýzi? A kdo v 19., že žena je rovna muži, a dokonce že dostane volební právo?

Sama zvířata naši hádanku nerozlousknou. Dravci krutě loví něžné kopytníky. Lvi a jiní samci zase žerou mláďata samic, aby byli připuštěni k sexu. Na druhou stranu čím dál víc si uvědomujeme inteligenci a citlivost živočichů, kteří s námi sdílejí svět. Jsou nesmírně vynalézaví, dokážou věci, na které se člověk nezmůže ani s veškerou technikou. A není sporu o tom, že umějí milovat. A mají řeč, sice jinou než naši, řeč to však je.

Kateřina Perknerová
Když pravice není pravice

Pokud tedy nebude naše civilizace zničena, lze skoro s jistotou předvídat nejen konec dieselů, alei konec žraní masa. Nepřijde to záhy, avšak přijde. (Je ale čestné dodat, že autor textu posnídal párkya v poledne si pošmákl na kachně.)