Je takové lidové úsloví, až se zima zeptá, co jsi dělal v létě. Platí to i u koronavirové pandemie, která se jako další respirační choroby šíří nejvíce právě v těchto podzimních a zimních měsících. A jež se teď opět šíří Evropou. Přiznejme rovnou, že tou pročkovanou i tou neproočkovanou.

Vyplývá z toho jedno nepříjemné zjištění, k němuž už pár měsíců před námi došel i lídr očkování Izrael, a totiž že před covidovou pozitivitou a přenosem viru očkování chrání jen zčásti.

Martin Komárek.
Ať žije Rakousko! Očkujme se také povinně

To, proti čemu vakcinace chrání v drtivém množství případů, je těžký průběh covidu, hospitalizace nebo smrt. A v tom je teď zásadní rozdíl mezi těmi zeměmi EU, které jsou nyní téměř plně proočkovány, a námi, kteří jsme to v létě prostě v dostatečné míře neudělali.

Ten rozdíl už spustil lockdown v Rakousku, jedné z nejméně proočkovaných zemí západní Evropy, zaplnil po okraj slovenské nemocnice a mnoho špitálů ve velké části Česka.

V zemích jako Portugalsko, které je v očkování jedničkou EU, nebo Irsko, které se mu blíží, také přibývá covidově pozitivních. Rozdíl od Česka je ale v tom, že velká většina z nich nekončí v nemocnicích, ale mají jen nový druh sezonní chřipky.

Kateřina Perknerová
Nebýt covidu…

Takovou hloupou vlastností části Čechů je být za všech okolností nejchytřejší na světě a vědět všechno nejlíp. Takže se tu spousta lidí nenechá naočkovat a raději vyhazuje peníze za měření protilátek.

A pokud unijní státy budou následovat Rakousko s povinným očkováním proti covidu, budeme ti poslední, kdo to zavede také. Tato zvláštní forma nadutosti nás už stála, stojí a bude stát další zbytečně ztracené tisíce lidských životů a taky obrovskou spoustu peněz. A je jednou z odpovědí na otázku, proč jsme pořád Východ, a ne Západ.