Vladimir Putin se stává den ode dne stále větším zločincem nejen z pohledu Ukrajiny a Západu, ale postupně stále větší části planety. Ruská agrese proti Ukrajině, která plynule navázala na covidovou krizi, totiž pouští žilou celému světu včetně Ruska samotného.

Světu, který se potřeboval vzpamatovat z dopadů covidové pandemie, a nikoli řešit důsledky úchylných spádů ruského diktátora. A tyto důsledky jsou týden po týdnu stále větší a zasahují další a další části planety.

Po růstu cen energetických surovin, který je pro lidi ve vyspělých a bohatých zemích, jako jsme i my, problémem, ale v chudších částech světa problémem obřím, tu máme kvůli ruské agresi zaděláno na nedostatek obilí a růst cen chleba a dalších potravin z mouky. A v nejchudších zemích pak hrozbu hladomoru. Rusko svojí agresí nejen ničí část budoucí ukrajinské úrody obilí, s jejímž dovozem počítaly mnohé země třeba na severu Afriky, ale Kreml svými útoky na ukrajinské lodě blokuje i vývoz obilí z ukrajinských zásob do velké části světa.

Luboš Palata
Válka, která nebude mít konec

Putinova válka tak začíná vadit nejen Západu a těm, kteří jsou na straně přepadené Ukrajiny, ale i zemím, jež se do tohoto konfliktu nechtěly původně míchat. Velké varování Kremlu přišlo v minulých hodinách z Pekingu, který vyzval k odblokování ukrajinského vývozu obilí a vytvoření „zelených koridorů“ pro jeho vývoz. To ale nepředpokládá nic menšího než konec ruských útoků v Černém moři

a uklidnění války jako takové. Čína má přitom na Rusko velmi zásadní páky, protože přežití ruské ekonomiky teď stojí a padá na tom, jestli se Peking připojí či nepřipojí k sankcím Západu proti Moskvě.

Jenže už i Čína si uvědomuje, jaké škody Putin svojí agresí způsobuje. Jak jí, tak mnoha čínským spojencům. Už i Peking má prostě ruské války dost. A Kreml má problém.